Обсъждаха в Самоков проблеми в новия закон за образованието

Проблеми в Закона за предучилищното и училищното образование, който е в сила от година, предизвикаха дискусия в конферентната зала на хотел „Арена” на 25 октомври.
„Законът не решава проблемите в сферата на образованието, а ги задълбочава. Той бе приет с необяснимо бързане. На обсъжданията имаше различни мнения, които не бяха взети предвид. Затова в момента 12 от наредбите в закона се преработват, а други две са изцяло отменени”, коментира народният представител от „БСП за България” Ирена Атанасова. Тя поиска отмяна на члена, според който държавните образователни стандарти се определят от правителството или от Министерството на образованието, а не от парламента, и оспори предвижданото финансиране на частните училища.
Друг проблем е, че според закона от 1 до 4 клас учениците не могат да повтарят класовете и на практика се получава така, че неграмотни деца започват пети клас. На заден план според гостенката е оставен и проблемът със застаряването на учителите. „Основната реформа трябваше да бъде в учебното съдържание и начина, по който се поднася то на децата”, допълни депутатката.
Визитата на Ир. Атанасова в Самоков бе част от национална обиколка на представители на парламентарната група на социалистите за срещи с учители, директори и експерти от общините за обсъждане на закона.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*