Оживяха „Самоковски силуети”

Христо Христов, Яна Василева и Албена Ихтиманска

„Самоковски силуети 2” – новата книга на Христо Христов, събра вечерта на 21 ноември в залата на общинската библиотека „Паисий Хилендарски” десетки почитатели на автора и на писаното слово. Книгата е своеобразно продължение на „Самоковски силуети”, излязла преди четири години.
„Един от любимите ми български автори е Йордан Йовков заради човещината, която блика от неговите разкази. Подобно е усещането и когато четеш разказите на Христо Христов. Той е извлякъл незабравими моменти от живота и е направил така, че и хората, участващи в тези събития, да останат също незабравими, всеки от тях със свое послание”, изтъкна при представянето на книгата Яна Василева.
Тя посочи чувството за хумор, което извира у автора и което той намира у почти всеки от своите герои. Широко скроен, Христов вижда смешното там, където много хора биха вдигнали учудено рамене, биха отминали с безразличие или дори ядосани, че си губят времето. Смехът се редува с тъга, от едното до другото има една крачка, но нали така е и в живота. Наблюдателен и паметлив, авторът умее да улавя интересни случки и колоритни характери, да ги пресъздава и запазва за поколенията.
И всичко това доброжелателно, на моменти с болка и носталгия.
Мирослава Мирчева предаде поздрави от режисьора Любомир Малинов – един от героите на Христовите разкази, и прочете стихотворение от Жак Превер, което сякаш изрази и чувствата на присъстващите на срещата.
Според Лили Шуманова в творчеството си, със своите весели човешки истории, авторът прилича на Чудомир. Тя пожела в близко бъдеще да излезе и „трета серия” на „Самоковски силуети”.
Отговаряйки на въпрос на Лидия Кашъмова, Христов картинно и с артистизъм описа някои от своите герои – почти всички благородни хора, макар че някой може да ги нарече и „смахнати”. Има виц в тях, възкликна авторът, има житейска философия, стига човек да може да ги види, да ги почувства.
Подобно становище изрази и водещата Албена Ихтиманска, гл. библиотекар, с думите, че това, което вземаме за шега, всъщност много често излиза мъдра мисъл.
Младата поетеса Зоя Станкова благодари на своя учител в творчеството Христо Христов и прочете негов разказ.
Сред присъстващите беше и почетният гражданин на Самоков Христофор Пейчев.
В самото начало на вечерта пък авторът заедно с двама от своите млади ученици-музиканти – Алек и Божидара, изпълниха на китара приятни мелодии, една от които – композиция на самия Христов.
Творческа личност с широки интереси и възможности, той е не само поет, писател и литературен критик, но и музикант и композитор, ръководител на китарен състав, а и човек с артистични заложби.
Учител по български език и литература в СОУ „Отец Паисий”, Христов е автор вече на 6 книги – двата тома на „Самоковски силуети”, три стихосбирки и сборника с разкази „Ръченица”. Всички те са дело на издателство „Приятел”. В „Самоковски силуети 2” освен разкази за местни чешити, са поместени и спомени на автора за интересни случаи и явления от близкото минало на града и района, негови есета, публицистични творби и отзиви за книги.
Хр. Христов получи още поздравления, цветя и подаръци, включително и като един от дарителите на библиотеката, а след това даде и автографи на своите почитатели. А разговорите за литературното творчество, за Самоков, за бита и отношенията между местните хора в миналото и днес продължиха и на дадения след официалната част скромен коктейл.
По стечение на обстоятелствата срещата, за чиято организация дял има и читалище „Младост”, стана точно в Деня на християнското семейство и християнската младеж.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*