Осветиха параклис на Продановския рид навръх Никулден

В навечерието на коледно-новогодишните празници край града ни бе открит още един молитвен дом – параклисът „Св. Николай Чудотворец”. Лично архиерейският наместник в Самоков протоиерей Михаил Колев извърши освещаването навръх храмовия празник – 6 декември.
На тържествения водосвет присъстваха десетки жители на Самоков и Продановци, както и гости от Дупница, Бобошево и другаде – главно приятели и благодарни пациенти на строителя и дарител на храма – известният самоковски магистър-фармацевт Никола Мангалджиев.
Както повелява традицията на този ден, всички се почерпиха с вкусен рибен курбан, приготвен в два казана от майстор-готвачката Златка, подпомагана от Димитър /Мите/ Даганов. Специално за случая благодарен пациент на фармацевта донесъл чак от Силистра есетра, компания на която в чорбата правеха бял амур и сьомга. Греяно червено вино също допринесе за празничното настроение.
„Миналата година бях на екскурзия в Гърция и ми направи впечатление, че там са съградени много параклиси. Е, те са зидани и издокарани на външен вид, но аз пък си казах, че ще направя горски параклис. Идеята ми се оформи, когато наблюдавах по телевизията руския президент Владимир Путин в Карелия, където той посети и голяма дървена черква, направена само от един топор. Пролетта бях улеснен и от бурята, връхлетяла Самоков, и от последвалия снеговал, когато паднаха много дървета по Продановския рид. През март, при една от всекидневните ми разходки за билки в района, видях голям прекършен бор във формата на кръст. Изтеглих го до долу, събрах още нападала дървесина и със секира и трион започнах да градя параклиса”, сподели за „Приятел” Мангалджиев.
Ламперията в храма пък е дело на негов пациент от София, също именяк на този ден – Николай, чиято дъщеря билкарят вдигнал на крака от тежка болест.
„Изказвам голяма благодарност и на жена ми Жулиета за проявеното разбиране и търпение”, подчерта творецът на популярния биостимулатор „Златно чудо”.
Н. Мангалджиев разкри още, че е минал и през проверки от горските власти и от министерства, които са дали своето разрешение за издигането на култовата постройка.
Наред с другите икони в параклиса правят впечатление творенията на керемида на самоковската авторка Елка Гълъбова. При самото освещаване част от гостите също подариха икони. Храмовата икона – копие на иконата на светеца в солунска черква, е нарисувана от Цондю Николов и тя също бе осветена от отец Михаил. Сега в храма има нейно фотокопие, а самата икона е притежание на семейство Мангалджиеви.
„Параклисът е отворен и всички вярващи са добре дошли”, каза още неговият строител и дарител. Вътре има свещи и специален свещник. На масивна дървена пейка посетителите могат да си починат и да отправят своите молитви към Бога. За подходящата атмосфера допринася и картина от Атон /Света гора/.
Близо до храма пък има няколко кошера. Фармацевтът-билкар се интересува от пчелния прашец, но тази година се оказала неблагоприятна за пчеларството. Мангалджиев обаче не се е отказал от плановете си и има намерение да направи нов опит за отглеждане на пчели през идната година.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*