Осветиха скалния къс с образа на Симеон Самоковски

Навръх храмовия празник на Бельова черква /Рождество Богородично или т. нар. от народа Малка Богородица – 8 септември/ в двора на комплекса бе осветен скалният къс, изографисан наскоро с образа на покровителя на града ни св. свщмчк Симеон Самоковски. Службата води архиерейският наместник в града ни свещеноиконом Петър Стоименов в съслужение със самоковски свещеници.
В близост до скалата с лика на епископ Симеон Попович /Самоковски/ бяха подредени и други творби на даровитите самоковчета.
Както „Приятел” вече писа, ученици от школата по изобразително изкуство на художника Бойко Павлов изрисуваха през август, в навечерието на Празника на Самоков, големия скален къс, като освен закрилника на града ни на него бяха изобразени самата Бельова черква /където са мощите на светеца/ и рилските първенци Мусала и Мальовица.
„За мен камъкът е като жив организъм и затова смятам, че картините стават много по-различни”, сподели Б. Павлов. Той благодари на общинското ръководство за подкрепата и изрази надежда, че това ще бъде началото на бъдеща подобна дейност на младите творци.
„Избрахме мястото след много дискусии. Смятам, че Бельова черква е емблематична за Самоков и затова точно тук трябва да е този скален къс”, заяви кметът Владимир Георгиев.
Сред присъстващите бяха и зам.-кметовете Сия Шехтанова и Васил Сайменов, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, близки на младите художници. Всички се почерпиха с вкусна пита и бонбони.
Рано сутринта в същия ден божествена света литургия по случай храмовия празник на Бельова черква – най-стария самоковски храм, отслужи свещеноиконом Петър Стоименов в съслужение със свещеноиконом Емил Христов, свещ. Михаил Колев и свещ. Любомир Годиняков.
След службата с празнична лития миряните, водени от отците, дойдоха при аязмото, където бе извършен тържествен водосвет. Богомолците си измиха очите, пиха от свещената вода и си взеха от нея и за вкъщи.

Делян Василев
Александър Бонев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*