Откриха новото депо за отпадъци

Новото регионално депо за отпадъци официално влиза в действие. На 18 септември кметът Владимир Георгиев като възложител /председател на сдружението на 4-те съседни общини – Самоков, Долна баня, Костенец и Ихтиман/ получи документацията за завършения първи етап на обекта от изпълнителя – директора на фирма „Геотехмин” Доминик Хамерс.
Това стана на церемония в района на новото депо, в присъствието на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, областния управител Росица Иванова, народния представител Радослав Стойчев, зам.-кметовете Сия Шехтанова и Васил Сайменов. Тук бяха и кметът на Костенец Радостин Радев, представители на Ихтиман и Долна баня и на различни ведомства, имащи отношение към строителството на обекта, общински служители, граждани, сред които и протестиращи срещу изграждането на депото.
Кметът Георгиев изтъкна, че един от най-трудните обекти на Самоков е завършен след поредица от съдебни дела и че с него се решават едни от най-важните екологични проблеми по европейски модел. Георгиев благодари на всички, които, осъзнавайки колко е важен този обект, са съдействали за завършването му.
Кр. Живков подчерта, че откриването става в Световния ден за мониторинг на водата. „Ние отбелязваме поредното постижение, защото беше хванат последният влак за получаване на европейски пари за строеж на депо. Съоръженията са изградени на основата на законови разпоредби. Всички съдебни инстанции потвърждават, че са строени по европейски стандарти и по никакъв начин не застрашават водата на софиянци. Опасности създават старите сметища и там трябва да се вземат мерки”, каза зам.-министърът.
Общо 9 383 000 лв. са изразходвани за изграждането на новото регионално депо за отпадъци. Уверенията са, че ще се използват съвременна техника и технологии, като ще има изолиращ слой и запечатване, геомембрани, улавяне на газовете и пречиствателна станция за инфилтрати.
Д. Хамерс посочи, че екипът на фирмата е изпълнил поетото обещание за качествена работа. Стана ясно, че построените от фирмата в страната подобни обекти работят успешно. И те, и новото депо са изградени съобразно европейските изисквания, наблегна шефът на фирмата. Той изрази признание на строителите за добрата работа, на Общината и на специалистите за ползотворното сътрудничество и пожела успешна експлоатация на съоръженията.
Присъстващите разгледаха новопостроеното депо. Някои се размечтаха и за завод за преработка на отпадъците. Водещата Веска Тодорова, главен експерт „Връзки с обществеността” в Общината, обясни, че теренът от 327 дка ще позволи и това строителство, стига да се осигури финансиране.
Около 20 души протестиращи носеха плакати срещу местонахождението на депото /поради близостта му до населени места и до р. Искър/, част от тях на английски. Въпреки поканата на водещата, те не взеха думата по микрофона.
По предложение на зам.-министъра част от присъстващите посетиха сегашното сметище, за да се убедят, че разликата е коренна. „Не с години, а с векове се връщаш назад, като гледаш какво е и като дишаш тази неприятна миризма”, коментираха участници в откриването на депото.
Предстои старото сметище да бъде рекултивирано.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*