Отложиха дело за собственост на джамия

Софийският апелативен съд отложи за 6 февруари делото за Куршум джамия в Карлово. Според запознати изходът от това дело ще предопредели до голяма степен решенията за собственост и по всички останали съдебни дела, които се водят в страната от Главното мюфтийство, включително за Байракли джамия в Самоков, за джамиите в Дупница, Кюстендил и други градове – общо 13, които сега са паметници на културата.
Те са част от 83-те имота, които мюфтийството иска да възстанови като своя собственост. Във връзка с това в страната са заведени общо 52 дела.
На основата на Закона за вероизповеданията от мюфтийството искат съдът да им върне одържавени имоти.
Байракли джамия е изградена в средата на 19 в. от български строители и е основно реставрирана от държавата през 60-те години на миналия век. Сградата е паметник на културата и е една от забележителностите на града ни. Както е известно, за нейната собственост също се водят съдебни дела. Преди време с протестен митинг и подписка хиляди самоковци поискаха джамията да остане държавна собственост и паметник на културата.
По време на съдебното дело за Куршум джамия на 24 октомври в столицата много жители на Карлово и София също участваха в протестен митинг с искане за запазване на държавната собственост на култовата сграда.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*