От втори опит зимен Тумба е наш!

Нашето повторно пътешествие към Беласица е съпроводено от опашките от чакащи автобуси и тирове на граничния контролно-пропускателен пункт Златарево, пренасочени заради блокадата на гръцката граница от съседните гранични пунктове.
Посрещането в македонското село Смолари, както подобава, е с прясна питка и йогурт. Обединяваме се групите от Русе, София, Струмица и Скопие и стартираме акцията по изкачването на върховете Ботра /1880 м н. в./ и Тумба /1881 м н. в./ – изява в памет на загиналия преди години в самолетна катастрофа президент на Македония Борис Трайковски.
Приятната екопътека ни отвежда до най-големия водопад в Беласица – Смоларският, който предвид топлото време и топенето на снеговете се оказва в стихията си. Зареждаме се с енергия и по стръмните пътечки достигаме планинарския дом „Шарена чешма”, където любезните домакини от планинарското дружество „Ентусиаст” в Струмица са се погрижили, както подобава и както е било винаги при тях, за нашето удобство.
Шумната веселба започва в късния следобед и приключва в малките часове на нощта. Масите са отрупани с от вкусни по-вкусни блюда, двете китари почти не спират, песните се редят една след друга, хорца се вият вътре и вън, часовете летят…
В ранното утро на неделния ден всички тръгваме към билото на планината. Цветовете се променят, снегът се показва, температурите падат. Макар и да е слънчево, вятърът се усилва. Ние обаче здраво крачим към целите и вече сме на билото на планината, а там гледки да искаш – към Осоговска планина, Огражден, Краище, Рила, Пирин, Алиботуш /Славянка/, Митикас, Боздаг, Фалакро, Якупица, Шар планина, Кожуф, Баба, езерата Керкира и Дойран…
Стъпваме на вр. Ботра. Време е за снимки, за гледки и за греяна ракия с мед. Колкото и да е ветровито, в душите ни е топло, в сърцата също!
Стръмното слизане преди Тумба ни създава малко проблеми заради хлъзгавия сняг, но и това отминава, защото върхът е близо. Поривите на вятъра се опитват да ни отнесат в Гръцко, но ние удържаме атаката и успешно достигаме мястото, където трите граници – на България, Македония и Гърция, се събират – вр. Тумба!
При миналогодишния поход за малко не успяхме да стигнем върха заради много лошите атмосферни условия. Сега обаче сме на Тумба, откъдето също се разкриват чудни гледки. Следват фото и… малко измръзване от бурния леден вятър. Но си е струвало – удоволствието е голямо, планинарската душа е задоволена!
По живо – по здраво се връщаме през горичка като от приказките – с пресен снежец, побелели дръвчета, тишина и стъпки на дивите обитатели…
Към края сме вече на още едно чудно приключение пак там – в планината, в нашия любим дом!
За да останем с отличните спомени и новите приятели, с незабравимите мигове и красоти… И така – до следващото предизвикателство!

Добромир Фингарски
Снимка: авторът

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*