ОУ „Св. св. Кирил и Методий” чества 218-годишнина навръх Деня на светите братя /СНИМКИ/

„Децата на Европа – заедно в традициите и бъдещето” – под това мото премина тържеството на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” по случай 218-годишнината на най-старото самоковско училище, състояло се в читалище-паметник „Отец Паисий” навръх 11 май – денят, в който православната църква почита създателите на славянската писменост – светите братя Кирил и Методий.
Двама ученици – Теодор Бараков и Неда Ангелова, направиха своеобразна обиколка из народите на Стария континент. Pапочнаха от Франция, като изпяха местна песен и припомниха цитати от книгата на Антоан дьо Сент-Екзюпери „Малкият принц”. Младежите продължиха към Дания, където се спряха на факти от историята на страната, порядки в общуването на хората, а момичетата се превъплатиха в принцеси и танцуваха със своите кавалери. Обиколката на дуото се пренесе с бързи танцови стъпки в Ирландия.
Последва голям скок към Гърция – родината на Олимпийските игри, и на сцената наизлизаха състезатели по лека атлетика, баскетбол,бокс, борба и други спортове. Атмосферата се охлади с типичните за Австрия тиролски песни и танци. Теди и Неда се потопиха след това в моретата с великите географски открития на португалеца Фернандо Магелан. Последните страни от европейската обиколка бяха Испания и Италия, показани с традиционните за тях танго и футбол. Целият тур в Европа бе съпроводен от експониране на емблематични забележителности от съответните страни на голям видеоекран.
„Всяка европейска страна е красива, но ние си оставаме българи”, обявиха двамата пътешественици. Сцената пък моментално се изпълни с изпълнители на народен фолклор, с деца с цветя в косите, със страховити кукери… С интересен скеч бе почетен и видният самоковски математик и бивш ректор на Софийския университет акад. Любомир Чакалов. „И ний сме дали нещо на света”, възкликнаха в един тон младите хора. Ударението на финала бе поставено върху Кирил и Методий, като на сцената излязоха деца с икона на светите седмочисленици – самите братя и техните ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. В този момент плътен мъжки глас обяви на фона на свещи и християнски символи, че „във век на тъмнината в България са светели не клади, а писмена”. Изтъкнато бе, че на 30 декември 1980 г. папа Йоан Павел Втори провъзгласява с апостолическо писмо св. св. Кирил и Методий за съпокровители на Европа.
„Не ни разделяйте, а ни обичайте”, отправиха послание от сцената към възрастните всички участници в проявата. С последното общо изпълнение на „Де е България” пък те вдигнаха на крак всички присъстващи.
„Нашето училище е наследник на първото самоковско общинско училище, чието начало е поставено през 1800 г. Животът на едно училище се измерва в години и векове и в историята му се вплитат много човешки съдби. Всяка година в навечерието на патронния празник ние отваряме страниците на летописната книга и си спомняме за първите радетели на образованието и просветата в нашия град – митрополит Филотей, Неофит Рилски, Захарий Круша, Димитър Тонджоров, Христо Максимов”, изтъкна в приветствието си директорът Георги Панев.
Поздравителен адрес от името на кмета Владимир Георгиев и председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева прочете зам.-кметът Васил Сайменов.
Празника на домакините споделиха зам.-кметът и председател на Обществения съвет към училището Сия Шехтанова, председателят на училищното настоятелство инж. Благовест Гамалов, директори на училища и детски градини в града, учители, ученици, общественици и др.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=2087473631282575

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*