Още две светлинки в тунела – Станила Арабаджиева и Виктория Благоева

Станила с преподавателката си Кета Скелина

Широко разпространена и налагана с години в нашето общество догма е, че младежите, не само в Самоков, а и в България, най-общо казано, не струват. Нихилизмът като че ли е обхванал цели слоеве на обществото, а изход, видите ли, не се виждал.
Да, ама не. В Самоков продължават да се раждат и да растат млади хора, достойни за своите бележити предци… Младежи, чиито потенциал остава скрит за мнозинството. Същото това мнозинство, което всекидневно е заливано с тонове мръсотия от вестници и телевизия – за убийства, кражби, „екшъни” и т. н., и т. н. „Приятел” продължава в същото време упорито да показва на своите страници заслужилите подрастващи, чиито успехи би трябвало да служат не само като пример за подражание, а и като упование на обезвереното ни общество. Представяме ви две „светулки”, които озаряват тъмните улици на злободневието ни.

Седмокласничката Станила Арабаджиева от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” се представи отлично на 39-ата национална олимпиада по биология и здравно образование. Националният кръг на надпреварата се състоя на 5 и 6 април в Момчилград. Станила извоюва правото си на участие, след като се справи отлично и на общинския, и на областния кръг по-рано през годината. Преподавателка по биология на нашето момиче е Кета Скелина.

„Състезанието премина в два етапа – теоретична и практическа част. През първия ден решавахме тест, а през втория имахме практически упражнения. Тогава различавахме растения и животни по техните външни белези. Например бяха ни дали за задача да разпознаем и опишем малки червейчета, поставени в бурканчета. Беше много интересно”, разказва Станила.
И продължава: „От много отдавна се интересувам от природата и биологията. Радостна съм, че успях да се класирам за националния кръг и да премеря сили с други ученици. Чувствах се много приятно. Запознах се с момиче от Враца, което се бе подготвяло цяла година за това състезание и завърши на 13-о място. Аз пък не бях водила специални занимания, а отидох със знанията, които съм придобила в училището и от прочетените книги. За съжаление, по програма изучаваме само по два часа седмично биология. Но аз чета и много книжки, когато имам свободно време.” Талантливата ученичка обяснява, че на първите два кръга й е било по-лесно, тъй като на изпита в Момчилград половината въпроси са били от материала за 8-и клас.
Другата страст на момичето са кучетата. „Имам две кучета – чистокръвно хъски и още едно малко кученце. Него го прибрахме малко преди Коледа от улицата, а беше и контузено. То е много общително и обожава да се гушка. Трябва да си безсърдечен, за да изхвърлиш ранено животинче навън”, размишлява като възрастен младото момиче.
Хъскито пък е изключително умно, напук на твърденията, че представителите на тази порода не са такива. Младата му стопанка свидетелства, че е и „доста инатливо понякога”. „През свободното си време обичам да се разхождам с татко и кучетата”, добавя Станила.
По време на олимпиадата в Момчилград тя, заедно с преподавателката Скелина и останалите участници, посетили село Татул, където се смята, че е гробът на Орфей.

Виктория Благоева

Виктория Христова Благоева, шестокласничка в ОУ „Митр. Авкс. Велешки”, спечели областния кръг на олимпиадата по география и икономика, състоял се на 31 март в Професионалната гимназия по туризъм в града ни. Вики обаче няма да участва в национално състезание, тъй като подобно не е предвидено в програмата на просветното министерство. Анелия Димитрова е нейна учителка по география.

„Интересувам се от география още от ранните си години. Спомням си, че с дядо говорехме много на тема география и постоянно го разпитвах за държавите и техните столици. Той беше много добър човек, но за съжаление почина”, изповядва се сякаш Виктория. „Харесвам всички предмети в училище, но определено географията ми е най-любима. Изучавам всичко, свързано с този предмет. Тази година учим за Африка, Южна и Северна Америка”, продължава младото момиче.
Макар че в училище все още не са стигнали до Северна Америка, на областния кръг на олимпиадата са попаднали въпроси и от този раздел. Като вземем предвид и факта, че часовете по география са само два пъти седмично през втория срок и един път седмично в началото на учебната година, това прави постижението на нашето момиче още по-голямо.
„Не съм водила специална подготовка за състезанието. Разчитах на придобитите знания от учебния материал. Вкъщи си припомних и старите уроци, което също ми помогна. Беше ми много трудно и съм щастлива, че успях да постигна такъв успех”, споделя още отличилата се ученичка.
„През свободното си време обичам да чета и да си играя с четирите ми котенца”, с усмивка добавя младото дарование. За съжаление, недоброжелатели отровили родителите на котките…

Двете самоковки, както и съученикът им от същото училище Светослав Иванов, който се класира 7-и на националната олимпиада по химия и спечели областната олимпиада по физика, както и други наши млади съграждани показват, че светлина в тунела все пак има. Но трябва да отворим широко сетивата и възприятията си за достойните хора, за ученолюбивите деца, младежи и техните родители. Да подкрепяме, крехките стъбълца, за да пуснат своя корен. Защото без взаимопомощ и съпричастие животът ни е обречен на сивота, несгоди и песимизъм. А надеждата и добротата са някъде там – около и вътре в нас…

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*