Паметник и параклис откриха в Шумнатица

В почивната база “Шумнатица” на просветното министерство в Боровец на 8 май бе осветен параклис и бе открит паметник в памет на воините, дали живота си за свободата на България.
Освещаването извърши протоиерей Михаил Колев, архиерейски наместник в Самоков. Присъства и зам.-кметът на общината Люба Кленова.
Откриването на параклиса е съвместно начинание на Министерството на образованието и науката и Пътуващо читалище “Бащино огнище”. Инициативата е породена от интереса на бесарабски българи към родната ни история. По програма за културен обмен всяко лято в Шумнатица идват деца от Украйна и Молдова, за които историята на България е и тяхна история.
Черешово топче и стари пушки гръмнаха, като в ролята на хайдути влязоха пременените в автентични носии родолюбци от самоковския клуб на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода” и техни колеги и приятели от софийския клуб „Традиция“.
Падналият дъжд пък присъстващите приеха като поличба – че ще им върви по вода.
С начинанието бе открит и т. нар. Рилски събор на българите от Бесарабия в обновената база „Шумнатица”. Заедно със сдружение „Моята България” тук са оформени етнографска и политехническа експозиция, обзаведени са зала за обучение за безопасно движение по пътищата, библиотека, фитнес зала, има дори оранжерия с опитно поле.
В базата младите хора играят, спортуват, учат, забавляват се. Успоредно с това те се запознават с историческото наследство и природните забележителности на България, укрепват родолюбивите си чувства.
Подобни кътове просветното министерство планира да изгради и в другите свои почивни ученически бази в страната.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*