Паметник на културата или място за молитви на несъществуващи в Самоков мюсюлмани

Байракли джамия

Откъде да започна! От това, че „колелото на историята се върти” или от запазеното в Самоковско предание, че когато България е падала под турско робство, са разрушени всички християнски храмове. Разрушени, защото завоевателите са знаели, че ако променят вярата на падащия под робство народ – лесно ще бъде изтрита неговата родова памет. Храмовете биват разрушени и на тяхно място се изграждат джамии, но вярата не може да бъде изтръгната от душата на народа.
Една легенда разказва, че мъртъв, цар Иван Шишман бил обрязан и потурчен и погребан в Доспейския балкан /където върхът носи и днес неговото име/ с единствената цел – да го последва раята и да се потурчи. Но не!
И когато настъпва най-критичният момент в дните на робството и мнозина започват да забравят, че са българи, тук се ражда Паисий и с камбанния зов на своята „История славянобългарска” се провиква: „О, неразумни и юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин.”
А после? После в Калофер – друг планински град – се ражда великият поет Христо Ботев, за да напише: „Но кажи какво да правя/ кат си ме, майко, родила/ със сърце мъжко, юнашко,/ та сърце, майко, не трае/ да гледа, турчин, че бесней/ над бащино ми огнище”.
И когато свободата идва, българите не тръгват да рушат джамиите, защото апостолът на тая свобода Васил Левски е казал: „Ние не гоним турския народ, нито вярата му, а – царя и неговите закони…”
Ние и днес не ги гоним.И не рушим джамиите, макар да са построени на мястото на съборените християнски храмове, макар да са зидани и изписвани от български майстори – каквато е и самоковската Байракли джамия…
А сега? Демокрацията развърза ръцете на всички, но не можа да им развърже мозъците. Радикалният /коренният/ ислямизъм се опитва да пробие почвата и да покълнат неговите стволове. Плодовете ще се берат после. Пак ли „колелото на историята” ще се върти!
И! И сега остава да се реши въпросът: Байракли джамия в Самоков паметник на културата ли ще си остане или ще се превърне в… място, от чието минаре изпратен от Анадола ходжа ще „вие” сутрин и ще „буди” потомците на преп. Паисий Хилендарски и няма да го чуе нито един мюсюлманин…!
Ще видим! Всичко е в ръцете на кадиите, пардон – на съдиите. И… пак ще трябва да цитирам поет – този път – Пенчо Славейков: „Криво седи, право съди стар кадия…” И да припомня, че само Десетте божи заповеди не могат да бъдат променяни, защото всички други закони са написани от хора, завършили „юридическия краварник”, както казва Волтер. Но кой е Волтер – ще възразят те и ще цитират някой член… с каквито са пълни устата им.

Иван Ненов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*