Партиите да подкрепят общинската форма на ВиК обслужване

След като общинската администрация и предишният Общински съвет в продължение на половин година бездействаха, а новият състав на съвета на заседанието на 17 ноември не пожела да се докосне до ВиК проблема, авторът на тези редове в качеството си на член на Гражданския инициативен комитет на 2 декември т. г. депозира на вниманието на новия министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова искане за стартиране на процедура и за провеждане на работна среща във връзка с формирането на ВиК обособена територия в община Самоков.
В централите на някои партии е внесен материал за опасната и силно засягаща интересите на самоковци политика на министерството, на други държавни структури и техни функционери по отношение на бъдещето на ВиК услугите.
В този материал посочвам, че още в 2009 г. в Закона за водите е въведена глава /11-а/, предвиждаща една от формите за управление на ВиК системите да се осъществява чрез въвеждането на паразитен и натоварващ неоправдано стойностната верига на услугата, но удобен за упражняване на терор над потребителите и прилагане на корупционни и приватизационни практики елемент – асоциация по ВиК, изградена на обособена територия за управление и планиране на ВиК системи и за предоставяне на ВиК услуги с председател областния управител.
В този закон обаче е предвидена и друга форма, при която всичко от управлението до предоставянето на услугата става от 100 % общински асоциации на обособени територии с оператор дружество със 100 % общинско участие. Тази форма успешно се прилага от години в над 25 общини в страната, а е широко застъпена и в напредналите европейски страни (Франция и др.). За разлика от другата форма, тя позволява граждански контрол над качество, цени и всички други параметри на обслужването.
Съгласно закона трябваше в кратък срок /който отдавна изтече/ активите на ВиК инфраструктурите да се върнат на общините, да се актуват като публична общинска собственост и едва след това общинските съвети да решат коя форма на услугата да изберат. Тези важни процедури не бяха стартирани от министерството.
Вместо в условията на криза да подпомага формирането на общински асоциации за обслужване с по-добро качество и на приемлива цена въпреки налагащите се инвестиции за обновяване на мрежите, министерството със съдействието на областните администрации работи в обратната посока и блокира действията на общините.
Напоследък се водят преговори с представители на Световната банка и чуждестранни инвеститори за предоставяне след концесионни или приватизационни процедури на водоснабдителните системи на страната, които влизат в състава на асоциациите под контрола на областните управители. Това е и причината за стремежа за блокиране на общините, които отказват да влязат в приготвения ВиК капан.
От стенограмата на парламентарния контрол на заседанието на 4 ноември т. г. се вижда, че министър Павлова се готви да инициира промени в Закона за водите, чрез които да се поставят на колене несъгласните с неприемливата форма на обслужване общини от областите Перник, Кюстендил, Хасково, Благоевград, както и община Самоков и др.
Главната цел на промените е да се ускори процеса на колонизация в сектора. На учредителното събрание на заповяданата от тогавашния министър Плевнелиев асоциация през януари т. г. в Софийската областна администрация представителите на министерството заблуждават кметовете на 20 общини и “разяснявайки” им закона, пропускат да отбележат, че общините могат да изберат форма на обслужване под контрола на Общинския съвет; заплашват ги, че ще им бъде спиран достъпът до европейско финансиране, ако не са под шапката на областния управител и пр.
За съжаление, от интервю на народния представител Димчо Михалевски се установява, че и бившият зам.-министър не по-малко усърдно оперира с небивалици, които представя за законови положения, обещава несбъдваема уравниловка на цените на услугата и обявява 100 % общинските обособени територии за нещо много вредно за потребителите.
Сега е наложително да бъде направено всичко необходимо, за да бъдат защитени интересите на страната в сферата на ВиК услугите и да не стане и с тях същото, на което сме свидетели при комуникационните и електроразпределителните услуги. Апелирам да бъде проявена активност от представителите на отделните партии в парламента и другите властови структури в подкрепа на справедливата кауза на общините и гражданите им, избрали 100 % общинската форма на ВиК обслужване.

Бойчо Стамболийски
член на Гражданския инициативен комитет по въпросите на ВиК услугите

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*