Пет млади лазарки възвестиха християнския празник в Продановци

Традиционният български обичай Лазаруване възкръсна за нов живот в читалище „Възраждане” в Продановци на 18 април.
Два дни преди Лазаровден пет гиздави и пременени в народни носии лазарки с цветни венци в косите – сестрите Габриела и Сиана Лобутови и Ивана и Кристина Зърневи, както и Мариела Благоева, участваха във възстановка на обичая на читалищната сцена. Те бяха радушно посрещнати в „дома” на стопанката Катя Драганова и изпълниха подходящи песни и за представителките на още две поколения в къщата – „булката” Аделина Даганова и дъщеря й Теодора.
Взаимните наричания и благопожелания продължиха доста време, а благодарните домакини /вярва се, че гостуването на лазарки е гаранция за здраве и семейно благополучие/ напълниха кошницата на скъпите си гостенки с яйца и други дарове. Накрая домакини и гости се разделиха под възторжените ръкопляскания на присъстващите.
Младити лазарки бяха зарадвани с лакомства и от кметицата на Продановци Емилия Драганова. И всички в залата се почерпиха и си пожелаха светли и щастливи великденски дни.
Секретарят на читалището Елица Лобутова пък още в началото сподели, че Лазаровден се чества всяка година на различна дата, но неизменно е осем дни преди Великден, в събота. „По своята същност лазаруването е празник на пролетта, плодородието и любовта и затова е един от най-дългоочакваните празници”, изтъкна младата дама.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*