Планинарят Румен Дамянов написа „Алпийски разкази“

Младен Катранджиев и Румен Дамянов

Румен Дамянов – българин, живеещ отдавна във Франция, издаде преди броени дни поредната си книга за любимата планина – „Алпийски разкази“. В новото произведение са събрани десетки творби на автора, в основата на които стоят съвсем действителни случаи, въпреки че някои от тях изглеждат почти като фантастика. Дори само заглавията пораждат най-малкото интерес и любопитство – „Човекът, който ми спаси живота“, „Момчето от бездната“, „Цепнатината“, „Ръбът на козела и страховете човешки“, „Лавинни специалисти“… Авторът пресъздава чрез своеобразни очерци и тримата най-големи според него български алпинисти – Пепи Енглиш, Христо Проданов и Боян Петров.
„Румен е ясен и директен като звън на забиван клин. Емоциите ги оставяме за после, а сега има човек в беда и той спешно се нуждае от помощ… Успокояващото е, че не всички катерения са трагедии. В книгата има възторг от височините, има топлота от приятелствата, които надделяват над егоизма“, пише в своя отзив треньорът по алпинизъм и наш съгражданин Младен Катранджиев.
Румен Дамянов е роден през 1949 г. Не се смята за алпинист-спортист, а за планинар. Три десетилетия е живял във Франция, сега живее и в Самоков. Работил е в Алпите като електромеханик по въжените линии, пистьор в противолавинна служба и планински спасител. С приятелите си – алпинисти е изкатерил много турове у нас и в чужбина. Воден е в случаите от авантюрата и приятелството, а не от спортните постижения. „Алпийски разкази“ е неговата четвърта книга. Член е на Сдружението на самоковските писатели.
Издаването на „Алпийски разкази“ е финансирано от Община Самоков.
Новата книга можете да намерите и в редакцията на „Приятел“.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*