Поклонници в Клисура

И през нашето село мина традиционният поход по стъпките на мощите на св. Иван Рилски. Над 170 души пристигнаха от Белчин към 9 ч. сутринта.
Местни жители, организирани от църковното настоятелство, ги посрещнаха сърдечно, с питка и мед. Служба имаше в черквата в селото – „Св. Димитър Солунски”. Детенце – участник в похода, би камбаната.
Гостите бяха възхитени от чистотата и подредбата в ремонтирания наскоро храм. Те закусиха с лютеница, домашни сладка и горски чай, наляха си студена водица и благодариха от сърце за топлото посрещане.
В чудесния летен ден групата продължи пеша за Рилския манастир – по пътя, по който са пренесени през далечната 1469 г. мощите на Рилския светец от Търново.
Традиционният поход всяка година минава през Клисура. Местни жители си спомниха, че преди да се съгради комплексът Цари мали град над Белчин в селото ни поклонниците са и нощували – в черквата и около нея, на палатки или по квартири из къщите.
За добрия прием на гостите в Клисура сега най-голям принос имаха Зорка Минева, Венета Чучукова, Любка и Александър Алексиеви, Иванка и Иван Зашеви.

Жители на Клисура

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*