Политиците накърниха отново националното ни достойнство

Мнение

Трети март е един от малкото празници, който не разделя, а обединява българите и издига нашето самочувствие и достойнство. Макар и освободени с помощта на руски, румънски, молдовски, финландски и други воини, ние с пълно основание можем да заявим, че сме извоювали нашата свобода. Петстотин години не бяха достатъчни да ни асимилират като народ; не трепнахме и когато излязохме срещу световните сили, за да защитим националната си независимост и обединение.
Но едно политическо събитие помрачи положителните пориви от сегашния национален празник. “Свободните медии” в случая се оказаха безмълвни. Тук-там се прокрадна някаква информация. А събитието е, че новоизбраният президент Росен Плевнелиев бе на официално посещение в Афганистан, в гр. Кабул. Случайно или не, в неговата делегация бе и посланикът на САЩ в България г-н Уорлик. Така и не се разбра, в каква роля бе неговото присъствие – като гид, консултант или нещо друго.
Но още по-фрапиращ е фактът, че г-н Плевнелиев отиде на официално посещение в друга страна с правителствен самолет на САЩ. Едва ли на корпуса на този самолет е имало цветовете на българския трибагреник. Склонен съм да смятам, че по-скоро са били цветовете на американското знаме. Това е все едно да отидеш на война с чужд флаг.
Мислех, че времето на “Хубавото Наде” е отминало /когато наши министри се връщаха от заседания на европейските форуми с чужди правителствени самолети/.
Президентът като представител на нацията ни не може да се крие под чужди знамена и символи.
Ако за дипломацията това посещение на президента Плевнелиев е сериозен гаф, за нашия народ то е още един звучен шамар върху националната гордост и самочувствие.

Николай Малчев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*