Политическа алегория под повърхността на булевардната комедия

За „Испанска афера” на Ловешкия театър в Самоков

Драматургичното творчество на каталонския писател и преводач Жорди Галсеран в последното десетилетие става все по-популярно. В 60 страни неговите пиеси намират прием. Носител е на много награди за театър и литература. Но в България е популярен, колкото никъде другаде. Девет от десетте му пиеси са преведени на български език и се играят в повечето столични и провинциални театри. А неговото гостуване в София през 2015 г. е посрещнато с голям ентусиазъм.
Каква е тайната на този съвременен драматург? Той успява политическата алегория леко да намести под повърхността на булевардната комедия, с достъпен език и изненадващи обрати.
Самият Жорди Галсеран казва: „Знам, че сме гладни за истории. И че някой трябва да ги разказва. Желанието ми е зрителят да усеща, че има свое място в залата.”
Навярно съвременният зрител има нужда от такава драматургия. Най-известната пиеса на Галсеран – „Методът Грьонхолм” – фантасмагорична комедия за избор на мениджър на мултинационална компания, се приема в театрите на много страни и е филмирана като „Методът” от аржентинския режисьор Марсело Пинейро.
Пиесата „Испанска афера” на Ловешкия драматичен театър е написана по действителен случай.
Младият политик от каталонското правителство в изпълнението на Калин Врачански търси изход от собствения си провал и попада в лапите на опитна група мошеници. Май е трудно да се каже кой е по-голям мошеник. И в игривите закачки на актьорите прозират толкова познати етюди от нашата обществено-политическа действителност…
Авторът е намерил много оригинален похват. Групата мошеници си създава собствена драматургия, за да достигне набелязаната печалба, и вдъхновено я изпълнява.
Не може да не поздравим талантливия постановъчен екип на Ловешкия драматичен театър. И този път ловешките театрали доказаха, че театърът винаги е изпълнявал мисията на „огледало на обществено-политическия живот” и мястото на съвременния човек в него.

Антония Бояджиева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*