Почетоха мощите на св. Петка на мястото, където някога са пренощували

Снимка: авторът, архив

В неделя, на 14 октомври, когато православната ни църква чества св. Преподобна Парашкева – Петка Българска, миряните от Долна баня и околните селища масово се стекоха в подножието на хълма Градището, за да изразят почитта си към своята закрилница и покровителка.
Тук, в новата църква, енорийският свещеник иконом Пламен Димитров отслужи за седма поредна година храмовия празник с тържествена света литургия и водосвет за здраве и благополучие. След това богомолците – от невръстни деца до хора на преклонна възраст, се включиха в литийното шествие около църквата и до стария параклис с лековитото аязмо.
Празникът бе украсен и с прекрасните песнопения на женския църковен хор с ръководител Василка Торошанова.
Да се черкува тук бе дошла и председателкатата на Общинския съвет в Долна баня Лиляна Драганова заедно със своя съпруг Кирил.
След службата млади и стари раздаваха за здраве и изцеление обредни хлябове и традиционни за този ден ястия, като например вкусния джуркан долнобански боб. Всеки похапна на зелената поляна, поръси се със светена вода и се изми на аязмото.
Според легендата в далечната 1238 г., по време на царуването на Иван Асен ІІ, на това място, край съществуващия женски скит, са пренощували мощите на Светицата, пренасяни от Цариград за столицата Търново. Сутринта местните хора видели, че край поляната е бликнал целебен извор. Първоначално построили малък дървен параклис, а впоследствие и масивна тухлена молитвена стая, която съществува и до днес.
През 2001 г. бе направена първата копка и бе положен основният камък на новата църква, а след 4 години тя бе тържествено осветена.
Градището и “Св. Петка” са особено тачени и предпочитани от долнобанци и техните гости места за разходка, отдих и молитва – по традиция в петък или през почивните и празничните дни.

Любомир Кузев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*