Почетоха паметта на Асен Терзийски

Само 5 дни преди 9 септември 1944 г. секретарят на самоковската околийска организация на Работническата партия и политкомисар на чета в Рило-Пиринския партизански отряд, героят от Жабокрек Асен Терзийски е предаден и убит край Доспей.
Всяка година на 4 септември пред неговия бюст-паметник в центъра на града ни антифашисти, социалисти и съмишленици почитат паметта му. Тази година поклонението бе особено вълнуващо за всички присъстващи, сред които освен дъщерята на загиналия борец за социална справедливост – доц. Лидия Терзийска, от София бяха пристигнали и внукът му Александър заедно с жена си и двете им деца.
Дългогодишната обществена деятелка Катя Дамянова разказа прочувствено за живота и делото на Асен Терзийски, събуди размисли за минало, настояще и бъдеще и предизвика дори сълзи сред близките на убития антифашист, а и у други участници в поклонението.
Сред присъстващите бяха и зам.-кметът Радослав Стойчев, бившите градоначалници Ангел Николов и инж. Георги Големинов и др.
Пред паметника бяха поднесени много цветя. „Благодаря ви, че пазите живи спомените за баща ми. Радвам се, че идеята, за която даде живота си той, е жива, доказателство за което е и днешната ни среща тук”, развълнувано изрази признанието си Л. Терзийска. Тя е доцент в СУ “Св. Климент Охридски”, специалист по украински език и литература, а едва 5-годишна на времето е останала сираче.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*