Почетоха паметта на Мими Праматарова – първият директор на парк „Рила”

В м. Яворова поляна над Говедарци дирекцията на Националния парк „Рила“ организира на 15 юли възпоминание по повод 60-годишнината от рождението на първия директор на парка Мими Праматарова. В района в памет на Праматарова е изграден ботанически маршрут „Приятели на растенията“, а преди 10 години на морена край тази първа по рода си ботаническа пътека у нас бе открита и паметна плоча за „Царицата на Рила“.
Събралите се бяха приветствани от директора на НП „Рила” Красимир Андонов. Прочетен бе поздравителен адрес от името на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.
Думата взеха и Жеко Спиридонов от сдружение „Природен фонд“, Светлана Аладжем и Васил Петров от фондациите „Информация и природозащита“ и „Рила планина”, Камелия Георгиева от Националния доверителен ЕкоФонд, както и сестрата на М. Праматарова – д-р Камелия Грънчарова. Проф. Димитър Пеев, автор на ботаническия маршрут, представи самия маршрут и разнообразието от редки и защитени растения в района.
На паметната плоча на Мими Праматарова в м. Големия мост бяха поднесени венци и цветя. Млади природолюбители от Благоевград пък раздаваха паметната брошура „Ботанически маршрут Приятели на растенията – Мими Праматарова“ и информационни материали за защитената територия.
Накрая на възпоминанието рукна дъжд – като че ли и природата заплака за жената, която постави основите на парк „Рила” и бе негов директор в най-трудните първи години.
Мими Праматарова е родена на 4 юни 1956 г. в Благоевград. Завършва биология в СУ „Св. Климент Охридски”. Специализира екология и опазване на растителността и флората. Участва в научни експедиции. През 80-те години на миналия век работи в Националния парк „Пирин”. От 1996 г. до края на живота си е директор на парк „Рила”. Истински професионалист, тя дава и осъществява новаторски идеи и работи с голям ентусиазъм буквално до последния си дъх. В спомените на колеги, близки, приятели и познати остава като изключително жизнерадостен и безкористен човек, като обаятелна личност, която умее да печели привърженици и партньори и да учи децата и младите на любов към природата и родното.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*