Почина художникът и почетен гражданин на Самоков Васил Чакъров

През нощта на 1 март видният самоковски художник Васил Чакъров след продължително боледуване напусна този свят на 83-годишна възраст.
Васил Чакъров е почетен гражданин на Самоков и носител на националната награда за живопис „Захарий Зограф” за 2008 г.
Роден е в с. Багренци, Кюстендилско, на 30 април 1934 г. Завършил е Учителския институт в Дупница. Работил е като преподавател по изобразително изкуство в с. Ярлово и в Самоков.
Член е на Съюза на българските художници от 1979 г. Организирал е самостоятелни изложби в Кюстендил, София, Пловдив, Самоков. Участвал е в много общи художествени изложби в Съветския съюз, Полша, Дания, Чехословакия, Унгария и др., в международните биеналета на хумора в Габрово, в много национални и регионални художествени изяви. Организатор беше на художествени изложби на редица творци в Самоков. Популярен беше не само като даровит график и живописец, но и като карикатурист. Изкуствовед, голям познавач на изкуството, човек с невероятна памет.
Поклонението ще се състои на 2 март, петък, от 14.30 ч. в новия обреден дом в гробищния парк „Ридо”.

х х х

„Приятел” се прекланя пред паметта и творчеството на Васил Чакъров – почитател и дългогодишен сътрудник на вестника, и изказва съболезнования на близките.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*