Празник на туршията и… приятелството в Ковачевци

Интересен и оригинален Празник на туршията и зимнината спретнаха ентусиасти в читалище „Селска пробуда” в Ковачевци на 9 ноември. Естествено в центъра на вниманието бе отрупаната маса, на която можеха да се видят какви ли не домашно приготвени вкусотии – царска, шарена и други видове туршии, буркани с лютеница, апетитка, доматен сок, компоти, баници, погачи, питки, сладкиши, сладка, петмез, богата гама плодове и зеленчуци, та дори и… цаца.
Своеобразната изложба вдъхнови присъстващите майстори-кулинари, а и не само тях, да заявят в един глас, че „Господ ни е дарил с всички блага и затова българската трапеза е богата, пъстра и шарена – какво повече му трябва на човек!?…”
С приповдигнато настроение, голямо желание и ентусиазъм над една дузина жители на селото откликнали на инициативата на Пенка Ненова, основен вдъхновител на проявата, подкрепена и от местната управа в лицето на кметицата на Ковачевци Йорданка Бекярова.
Жените, освен като отлични домакини, се доказаха и като добри актриси с изиграните забавни сценки и драматизации по темата, разсмели от сърце присъстващите.
П. Ненова благодари на участниците в празника и им пожела мислите и занапред да са им заети само с хубави емоции и преживявания. Инициаторката поздрави присъстващите и с впечатляващо авторско стихотворение за село Ковачевци.
Вложените усилия, въображение и майсторство от кулинарите усложниха задачата на журито, което сложи на първо място… всичките ястия. Масата пък не остана дълго време в началния си вид, тъй като изкушенията набързо бяха разграбени. Жените продължиха след това тържеството с родолюбиви песни.

х х х

Сградата на читалище „Селска пробуда” в Ковачевци се намира на стотина метра преди площада, вляво. Според участници в празника тя се пълни всеки ден, като тук – на раздумка и блага дума, се събират много жители на селото; празнуват се редовно в приятна атмосфера рождени и имени дни. Наскоро в библиотеката на читалището е бил оформен и специален кът за народните будители, рецитирани са стихове и са изпълнени песни в тяхна чест.
„Читалището ни е отворено за всички хора”, заяви за „Приятел” неговият секретар Злати Йорданов.
„Много е активен и работи с размах”, похвали секретаря председателят на читалищното настоятелство Ангел Кощрин.
Откакто Йорданов встъпва в длъжност, салонът е почистен и освежен, направен е спешен ремонт на покрива, част от дограмата е подновена. Сега се ремонтират две от помещенията, като се предвижда в бъдеще там да се оформят гримьорна и компютърна зала.
„Само нека сме живи и здрави и да има кой да се ползва от тези подобрения”, пожелаха си в края на разговора ни изпълнените с младежки ентусиазъм иначе възрастни хора.
Кметицата Бекярова пък изрази искрена благодарност на семейство Попянкови, което е основният спомоществовател при обновяването на читалищната сграда.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*