Празници в Поповяне

Нерадостна е съдбата на българските пенсионери. Разходите за ток, дърва, телефон се увеличават, данъците растат, стоките поскъпват. А пенсиите малки, доходите не стигат. Какво да се прави? Казват: световна икономическа криза.
Тези проблеми не отминават и хората от Поповяне. Но тук и мъжете, и жените са жилави, работливи. Борят се със земята, някои гледат животни или с други думи, стараят се да се спасяват. Работят, но и намират време да задоволяват потребностите си от общуване помежду си.
В това отношение като че ли жените са по-активни, по-организирани.
Периодично те се срещат в кафе-клуб „Палакария”. Коментират житейските проблеми, информират се взаимно. Е, политиката по-малко ги занимава. Тя е мъжки приоритет. Но и женските теми не са малко – обменят рецепти за гозби, говорят за предстоящата културна програма на читалището, за работата в цветната градина и на полето. Спомнят си за минали времена, за младите години, за традициите някога и сега.
Редовни говорителки и слушателки са Катя Яшова, Елена Новакова, Винка Стрильова, Райна Цинцарева и други.
Най-приятни са срещите по Коледа и на други големи празници, както и по случай рождени и именни дни. Тогава и трапезата се слага според обичая и песни се запяват – пак по традиция.
Така е през зимата в Поповяне.
Ръководството на читалище „Светлина–1940” оценява желанието на хората за по-пълноценен живот и планира да уреди колективни посещения на известни исторически и туристически обекти в страната и да подобри качеството на културните инициативи, за да разнообрази и осмисли живота в Поповяне. Хората тук го заслужават.

Мирослава Карабельова
секретар на читалище „Светлина–1940”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*