Празнувахме 24 май с фанфари и голям концерт

Отрано в слънчевата утрин на 24 май площад „Захарий Зограф” се изпълни с празнично настроени хора. Аплодирано бе шествието на учениците от ПТГ „Никола Вапцаров”, което на мнозина от по-възрастните напомни за масово манифестиращите на времето ученици, водени от фанфарните оркестри с „Върви, народе възродени”.
За по-младите зрелището бе просто любопитно. Настроението още повече повдигна фанфарният оркестър с ръководител Даниела Георгиева при ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, който от сцената изпълни химна, посветен на най-светлото дело и призоваващ да се върви към „светла бъднина”. Едва ли има българин, който да не се вълнува от този текст и музика, сътворени от Стоян Михайловски и Емануил Манолов!
Кметът Владимир Георгиев поздрави учители и ученици, просветни и културни деятели и всички граждани и изтъкна ролята на просветата и културата в Самоков за развитието на града и в историята българска.
Със златния почетен знак на Самоков бяха наградени Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”, хор „Рилска песен” към читалище-паметник „Отец Паисий”, ПГ „Константин Фотинов”, както и Елена Георгиева, старши възпитател в ОУ „Христо Максимов”, инж. Лиляна Близнакова-Бързанова, помощник-директорка на ПТГ „Никола Вапцаров”, Марияна Андонова, старши учител в ОУ „Христо Максимов”, Мая Димова, преподавателка в НУ „Станислав Доспевски”, Станка Методиева, директорка на ЦДГ „Пролет”, Христина Манова, старши учител в ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.
С грамоти пък бяха удостоени Ани Аврамова-Шейнова, учителка в НУ „Д-р Петър Берон”, Даниела Иванова, възпитателка в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, Евелина Големинова, учителка в ОДЗ „Зорница”, Елена Въжарова, учителка в ЦДГ „Детелина”, Иван Андреев, учител в ОУ „Христо Смирненски” в Радуил, Мариана Кралева, учителка в ОПУ „Неофит Рилски”, Христо Христов, старши учител в СОУ „Отец Паисий” и Юлия Симитчийска, учителка в ОДЗ „Самоково”.
Отличията връчи председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева.
Както е известно, националната награда „Неофит Рилски” преди дни пък получиха от Министерството на образованието и науката учителката в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” Даниела Георгиева и колежката й от ОДЗ „Звънче” Светла Недкова.
Концертът започна с танца „Вдъхновение” на мажоретния състав с ръководител Веска Терзийска от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Известно недоумение предизвика само чуждата музика към танца на този най-български празник.
Програмата продължи с песента „Родна реч” в изпълнение на Маргаритка Бочева, с танца „Днес е карнавал” на формация „Огнени стъпки” с ръководители Боянка Чамова, Галина Чапкънова, Боряна Спасова и Константин Ахтаподов от ОУ „Христо Максимов”, с „Учителко, целувам ти ръка” на Елена Несторова с ръководител Силвия Ненова от СОУ „Отец Паисий”, с танца „Панаири” на малчуганите от подготвителния клас с ръководител Лили Маджарова при НУ „Д-р Петър Берон” и с веселия детски танц на четвъртокласниците на Роза Попова и Виолета Вучалийска от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.
Последваха изпълненията на танцов състав с ръководители Весела Омерска и Галина Механджийска от НУ „Станислав Доспевски”, „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, вокалната група и танцовия състав с ръководители Кристина Чулкова и Иванка Николова от ОПУ „Неофит Рилски”, танцовия състав при читалище „Младост” и брейк състава към Младежкия дом.
Всички „номера” бяха сполучливи подбрани и изпълнени с вдъхновение.
След концерта учителите и дейците на културата бяха поканени на коктейл в хотелския комплекс „Арена”.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*