Преместването на понеделнишкия пазар временно се отлага

Предлагат неделя за пазарен ден

Слуховете през последните дни и седмици, че т. нар. понеделнишки пазар ще се мести на ново място, се потвърдиха на общинската сесия на 25 април, когато бе предложено пазарът да се премести от сегашното си място в централната част на града на терена около и над паркинга срещу болницата. Повечето съветници не бяха принципно против, но настояха по въпроса още да се помисли.
Предложението предизвика оживени и разнопосочни разисквания. Първоначално кметът Владимир Георгиев аргументира необходимостта от преместване с нуждата да се подобрят редът и организацията на движението в центъра на града, за което са настоявали в свои жалби и много съграждани. Предлаганото ново място според Георгиев е подходящо. То вече се благоустроява, там ще бъдат поставени и химически тоалетни.
Инж. Христо Ярловски /БСП/ поиска въпросът да се обмисли допълнително. Ярловски даде и интересното предложение пазарът да се премести от понеделник в неделя, като припомни, че такава е била традицията до средата на 19 век; тогава местните първенци решават пазарът да бъде “пратен” в понеделник, тъй като самоковци предпочитали в неделя да ходят на пазар, вместо на черква.
Д-р Стойчо Гълъбов /Българска социалдемокрация/ подкрепи искането предложението да се обмисли допълнително. На подобно мнение бе и Валентин Милушев /ГЕРБ/.
Ангел Николов /БСП/ изтъкна, че пазарът носи и негативи, свързани с различни нарушения, предлагане на нередовни стоки, извършване на кражби и пр., но в същото време подобни тържища са характерни за всички големи градове в Европа, като в повечето случаи се организират на централни места.
Чуха се и гласове за закриване на този пазар заради продажбата на “боклуци”, честите кражби, мръсотията и др.; дори бе напомнено, че Общинският съвет има подобно решение от миналата година.
В крайна сметка надделя становището пазарът да продължи да съществува, но на следваща сесия да се вземе окончателно решение къде точно да бъде устроен и в кой ден от седмицата.
Както е известно, в началото – непосредствено след промените през 1989-а, този своеобразен битпазар беше на мястото на сегашната зала “Самоков”, по-късно се организираше по протежение на бул. “Искър”, след това между двата стари моста, а в последно време – в района край автогарата и кооперативния пазар.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*