Протести в София срещу сливането на „Спешна помощ”, и Областта разтревожена

Много граждани протестираха на 4 септември в София, пред здравното министерство, по повод приетото по предложение на това ведомство от правителството решение за обединение на центровете за спешна медицинска помощ в Софийска област и столицата. Сред протестиращите бяха депутати от БСП и кметове от областта.
„Става въпрос за административно обединяване, за да се усвоят европейски пари от министър Москов и неговия екип, по един особен начин“, заяви народната представителка Корнелия Нинова. Според Нинова сливането обрича 22-те общини от Софийска област с 300 хил. души население на геноцид. По думите й, не е чут гласът на нито един кмет от областта, на нито един лекар от „Спешна помощ”.
К. Нинова допълни, че това е само началото на протеста срещу ставащото в сферата на здравеопазването. Тя уточни, че предстои да бъде приет в парламента Закон за лечебните заведения, според който всички останали общински и държавни болници щели да бъдат обявени за приватизация /спорният текст за приватизация междувременно отпадна от закона/.
Протестиращите поискаха оставката на Петър Москов.
Министърът пък заяви по-късно, че въпросът не бива да се политизира.
„Областната администрация на Софийска област изразява сериозна тревога от прибързаните действия на Министерството на здравеопазването и приетите на заседание на Министерския съвет структурни промени в системата на здравеопазването, съгласно които ЦСМП – Софийска област и ЦСМП – София се обединяват”, се посочва пък в позиция, оповестена на 3 септември.
Становището на областната управа се основава на решенията, приети на извънредното заседание на Областния консултативен съвет по здравеопазване, състояло се на 20 август т. г. Известно е, че Консултативният съвет се обяви срещу предвижданото тогава сливане на двата центъра.
В позицията на Областната управа се посочва още, че центровете се обединяват въпреки категоричното несъгласие на 16 от общо 17 кмета на общини в областта, изпратили свои становища по проблема, с които са запознати и експертите на здравното министерство.
Изтъква се още, че служителите от „Спешна помощ” в областта също са били против обединяването. Опасенията са, че закриването на областния координационен център ще доведе до занижаване на качеството на обслужване на спешните пациенти поради голямата територия на областта, многобройното й население, отдалечеността и трудния достъп до доста населени места.
Освен всичко това в доклада на здравния министър към проекта за постановление липсва икономическа обосновка. Не е спазен и срокът за подаване на становища по проекта.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*