Първи конкурс за фотонаградата „Анастас Карастоянов”

Обявен е първият конкурс за новата национална награда по фотография на името на Анастас Карастоянов. Решение за учредяване на наградата взе неотдавна Общинският съвет. Целта е от една страна да се отдаде признание на самоковеца Анастас Карастоянов и рода Карастоянови – пионери на българската фотография, а от друга – да се внесе принос за утвърждаване на фотографията като съвременна и общодостъпна форма на изкуство и комуникация.
Анастас Николов Карастоянов /1822-1880 г./ е роден в Самоков. Бил е придворен фотограф в Белград /1862-1877 г./. В ателието си там е направил портретите на Левски и други видни българи. Самият той е бил съратник на дейците на българската легия в сръбската столица. През Руско-турската освободителна война е военен кореспондент. Той е и художник-график, и книгоиздател. Първата фотоизложба в България пък е направена от Иван Карастоянов, син на Ан. Карастоянов, през 1892 г.
В конкурса за националната награда по фотография могат да участват както професионални фотографи, така и любители. Решението за удостояване с наградата се взема от петчленно жури, назначено със заповед на кмета.
Наградата се състои от диплом, плакет на Община Самоков и парична награда от 1000 лв. за всяка отделна категория – черно-бели и цветни снимки.
Самата награда ще се връчва на специална церемония. Такса за участие не се изисква. Няма да се приемат творби, при които оригиналното изображение е променено чрез създаване или добавяне на нови сцени, пренареждане, подмяна или премахване на съдържание.
Всеки участник може да участва най-много с пет фотографии.
Наградата ще бъде връчвана на изложба, включваща избрани от журито творби. С тези творби ще бъде издаван и каталог.
Крайният срок за изпращане на снимките за участие в първия конкурс за националната награда по фотография „Анастас Карастоянов” е 30 септември 2017 г.
Цялостния статут на наградата можете да намерите на www.фотография-самоков.com.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*