Първолаците в СУ „Отец Паисий” – един сполучлив дебют

В Самоков от тази учебна година училищата, приемащи първокласници, се увеличиха на шест. Не, ако се питате – нямаме ново училище /къде в страната се откриват нови училища – по-скоро се затварят съществуващи…/. Новото е, че ръководството на СУ „Отец Паисий” реши от тази учебна година да започне прием и на първолаци. В началото новината бе посрещната с противоречиви мнения. Какви са обаче резултатите и поуките сега – след първия учебен срок, ще разберем от интервюто с учителките на дебютната паралелка първокласници в „Отец Паисий” – Ани Аврамова-Шейнова и Магдалина Иванова.

„Учители и ученици – как се разбирате”, запитахме първокласниците. „Заедно можем повече – това ни обединява нас – учители и ученици от клас „Совички“. Ние сме наистина приятели. Работим заедно. Помагаме си. Но има и моменти, когато се караме, защото някой ни дразни. Веднага обаче се сдобряваме, защото сме като едно голямо семейство. Харесваме и двете учителки. Те се държат добре, грижат се за нас. С тях дните минават хем полезно, хем интересно”, отговориха малките ученици.

– За първи път – първокласници в СУ „Отец Паисий”. Сигурно е имало проблеми, може би сте се сблъскали с недоверие при сформирането на паралелката през миналата година?
– Разбира се, че имаше в началото недоверие сред обществото, всички се притесняваха от разликата във възрастта между първокласниците и по-големите ученици; практиката обаче показа, че тези страхове са били неоснователни – големите ученици с радост приеха малките, дори станаха приятели с тях – категорична бе Ани Аврамова-Шейнова. – „Морско дъно“ бе общ проект на учениците от първи клас с учител Магдалина Иванова и учениците от седми клас с учител Ани Малинова. Коледа е най-очакваният празник от децата. Каките и батковците от Ученическия съвет ни поканиха да вземем участие в училищното тържество. Бяха подготвили и изненада – поканили Дядо Коледа, който зарадва малките ученици с невероятни подаръци. Сега предстои тържество по случай Трети март, в което отново ще участваме заедно с големите ученици.
– Как минава при вас един учебен ден?
– Вълнуващо, зареждащо. Така минава учебният ден в класа на „Совичките“. Да!Така се казва нашият клас. А защо ли? Защото сме умни, емоционални, любопитни, ученолюбиви… Директорката г-жа Минкова ни е дала пълна свобода за методите и начините на обучение. Наши гости благодарение на нея всеки ден са софтуерният образователен продукт „Енвижън“, уроците на „Уча се“, електронните уроци на издателство „Просвета“. С тяхна помощ отлично се онагледява учебният материал. Децата лесно, интересно и на достъпен за възрастта им език успяват да го овладеят.
Привърженик съм на учението чрез игра. Използвам всякакви интерактивни, образователни и мултимедийни игри. Едни от любимите игри на учениците са „Да убием мухите“ и „Отговора с щипка постави“ – по математика, „Буквенка” – по български език и литература.
Но да не забравяме и междучасията. Когато навън е топло, сме на двора – за игри по желание, разбира се. През зимата и когато времето не позволява да се лудува навън, сме в класната стая. Имаме много настолни игри, мозайки, книжки за оцветяване, пъзели. За любителите на четенето има библиотека. Най-забавни са общите игри. Една от тях е „Аз обичам България“. Много забавни са „Мозъчните почивки“ – ученик тегли карта и нейното изображение подсказва какво да правим – да скачаме с балон между краката, да танцуваме, да почиваме с йога и т. н. Не забравяме и подаръка от големите ученици – образователната игра „Джъмпидо“, за която им благодарим.
– А имате ли извънучилищни изяви?
– Първокласниците се оказаха любители на математиката. Участвали сме в почти всички състезания. Най-успешно за нас бе състезанието „Иван Салабашев“. Имахме два златни медала за Александър Христов и Иван Тодоров, четири втори и едно трето място. Бяха наградени само първенците поради големия брой класирали се на първо място за цялата страна. Награждаването стана в Института по математика и информатика на БАН от доц. Колев. Голям успех постигнахме и в коледното състезание – Александър Христов и Михаил Пенев се класираха на второ място, а Мариела Благоева – на трето. Четвъртото и петото място също бяха наши.
Предстоят няколко нови състезания. След „Аз и числата“ през януари, организирано от СБУ, през февруари е първият кръг на международното състезание „Математика без граници“ и на „Московска олимпиада за малки ученици“. През март е пролетният кръг на „Математика без граници“, а през юни се надяваме да се класираме за финала на „Математика без граници“ в Несебър.
Първо място в състезанието „Аз рисувам“ пък заеха Бояна Пенева и Калоян и Горан Сарафиеви.
Участвахме и в конкурса на „Приобщаващо образование” – „Моята коледна украса“. Наградиха ни с материали за изработване на мартенички, с които ще участваме в Седмия конкурс „Пижо и Пенда“ на пернишкото сдружение „Дай, бабо, огънче“. Няма да пропуснем и състезанието „Аз и буквите“.
– Първата учебна година вече е преполовена. Имате ли идеи за следващата?
– Имам много идеи. Членувам в много групи на начални учители. Част от тях са мои виртуални учители, споделят полезни програми, продукти, инициативи. Тази година не успяхме да се включим в проект на eTwinning, но догодина непременно ще го направим. Смятам да въведа и други компютърни технологии, но първо трябва сама да се обуча и след това да получа подкрепата на родителите. В тази подкрепа не се съмнявам, защото, честно ви казвам, имам най-прекрасните, всеотдайни и разбиращи родители. Всичко постигаме съвместно с колежката Магдалина Иванова. И през следващата година заедно ще вървим, както се казва, напред и нагоре.
– Какви са впечатленията на родителите?
– Всичко, което споделям във Фейсбук, е със съгласието на родителите. Вече казах,че са невероятни! От ноември включих в управлението на класната стая сайта „ClassDojo“. В него всеки ден отбелязвам какви са били дисциплината и работата на учениците. Резултатът дойде още на втората седмица – дисциплината в класната стая се утвърди, а оттам се повиши и успехът на учениците. Естествено, не успявам да видя всеки ден родителите, но им публикувам общи и персонални съобщения. Изявените ученици получават и електронни грамоти. Родителите са доволни от информацията, която получават.
„И на двете ми деца им е интересно в училище и го посещават с желание – достатъчен знак за мен, че всичко е нормално. Дори бих искала да благодаря на Вас и г-жа Иванова за това, че правите всичко, за да ги заинтригувате и учебният процес да е едновременно полезен и забавен“, споделя една майка. Друга казва: „Детето ми се чувства много добре в училище”; „Не искаше да ходи на училище. Плачеше. А сега не иска да си тръгва, толкова му харесва“.
Участието в клуб „Млад родолюбец“ на г-жа Иванова е прекрасен начин децата да опознават родното си място. Те с желание се включват в предизвикателствата и след това с възторг ми разказват наученото и споделят впечатленията си от посещенията и екскурзиите.
– А как прекарвате ваканциите?
– През зимната ваканция бяхме подготвили коледни книжки с образователни и забавни странички. Като получихме след това принудителна ваканция, се сетих за приложението, споделено от колега, използвано и в предишния ми клас – vocaroo.com, и включих дистанционно обучение. Оpгaнизиpax игpa. Идeятa бе учениците дa пpoчeтaт тeĸcт oт бyĸвapчeтo или зa нaпpeднaли – oт пpиĸaзĸa или ĸнигa. Блaгoдapя нa poдитeлите, ĸoитo вeднaгa ce вĸлючиxa в инициaтивaтa /вce пaĸ в пъpви ĸлac бeз пoмoщ oт poдитeли e тpyднo/ и нeщaтa пoтpъгнaxa. Рoдитeлитe заявиха, чe инициaтивaта е подeйcтвaла мoтивиpaщo нa дeцaтa.
Деси Миленкова, моя приятелка и колежка от софийско училище, cпoдeли eдин мнoгo интepeceн caйт – lеаrnіngаррѕ.оrg, чрез който вceĸи yчитeл лecнo мoжe дa нaпpaви или дa изпoлзвa от дpyг ĸoлeгa oбpaзoвaтeлни игpи пo вcичĸи yчeбни пpeдмeти. Πpeĸpacнoтo e, чe мoжe дa cъздaдe cвoй ĸлac, c yчeници, ĸoитo дa влизaт, дa игpaят, a yчитeлят дa пpocлeдявa тяxнoтo paзвитиe. Peшиx дa се включим с мoитe yчeници /a и с тexнитe poдитeли/ и в тoвa пpиĸлючeниe. Haпpaвиx няĸoлĸo игpи пo бългapcĸи и мaтeмaтиĸa, oбявиx ги в „ClassDojo“ и… дeцaтa влизaт и игpaят. Oт мoя пpoфил виждaм ĸoe дeтe ce e cпpaвилo c вcичĸи игpи.
Ваканцията е време за почивка, но четенето също е почивка.

Интервюто взе: Христо Христов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*