Разискваха проблемите на образованието

Главният експерт „Образование” в Община Самоков Жулияна Костова участва в Четвъртата национална среща на общинските експерти по образование, организирана от Националното сдружение на общините в Пазарджик от 8 до 10 февруари.
На форума, както сподели Ж. Костова, са се състояли дискусии по актуални въпроси: за преобразуване на основни училища в обединени – възможност, предоставяна от новия образователен закон, за проблемите в професдионалното и т. нар. приобщаващо образование, за транспортните разходи на пътуващи учители от малки населени места към градовете и др. Проведени са и срещи с представители на неправителствени организации.
Експерти от различни общини са споделили опит, но са отправили и критики към новия закон и някои произтичащи от него актове. Чули са се например мнения, че са се увеличили бюрокрацията и бумащината за сметка на ясни механизми за работа по проблемите. От Сдружението на общините са декларирали, че ще продължават да работят в координация с общините за разрешаване на проблемите.
Присъстващите представители на Министерство на образованието и науката са отговорили на въпроси, свързани с увеличението на учителските заплати, обединените училища, ученическите автобуси, центровете за личностно развитие, средствата за обезщетения по националната програма „Оптимизация на училищната мрежа”.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*