Ротарианци оградиха двора на Бельова черква

Дворът на стародавния храм „Рождество Богородично” /Бельова черква/ е заграден вече изцяло по инициатива на самоковския Ротари клуб.
Преди години по проект тук бе издигната масивна ограда, но само от северната и западната страна. Останалата част остана незаградена и затова и много от дръвчетата, засадени тук от ротарианците, са унищожени от животни. Новопостроената ограда – с телена мрежа и бетонни колове, е дълга 450 метра. Тя ще бъде временна, но все пак ще ограничи достъпа на неканени гости в обширния красив двор.
Както заяви на 2 октомври президентът на самоковския Ротари клуб Петрун Вардаров, към дарението на клуба и съдействието на църковното настоятелство лични средства за направата на оградата са прибавили членовете на клуба Славейко Гергинов, Александър Боев, Стефан Докузов и Владимир Василев. „Поне един път в годината всеки човек трябва да намери начин да даде нещо полезно на обществото”, заключи Вардаров.
Обновена е и съседната на храма постройка с чешмата. Извадени са използваните надгробни плочи и на тяхно място са поставени мраморни плочи, предоставени от Общината. Майсторка от Пловдив – представителка на чешка фирма, е обновила тавана, камбанарията, кръстовете. Боядисани са пейките наоколо.
От Ротари клуба имат и идея наблизо да се оформи алпинеум. Ще се монтира и осветление. Клубът е планирал и други благотворителни инициативи, с които ще помогне на читалище и библиотека.
Направеното в Бельова черква се дължи и на добрата съвместна работа на ротарианците и църковното настоятелство с предстоятел протоиерей Любомир Мишков и на неоценимата помощ на юристката и член на настоятелството Снежана Оцетова. Част от участниците в клуба са и членове на настоятелството.

Надка Вардарова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*