Румен Тосков с паметник в София

Снимка: СБХ – Румен Тосков, забележителен музикант и композитор, е роден през 1968 г. в Самоков в потомствено музикално семейство, а от този свят си отиде едва 41-годишен, през 2010 г.

Eдин от големите ни творци и мислители в джаза – Румен Тосков–Рупето, ще има паметник в София. Композицията бе показана на 16 юни за първи път на общата изложба на секциите „Живопис“ и „Скулптура“ към Съюза на българските художници в галерията на ул. „Шипка“ 6 в София. След това скулптурата на даровития самоковец ще бъде поставена като паметник в столицата.
Инициативата е на проф. д-р Коста Костов, който многократно е слушал Рупето преди той да му стане пациент в последните две–три години от живота си, а сега споделя: „Видях, че пред мен стои изключителна личност с много висока и тънка чувствителност, каквато би трябвало да има един музикант. Видях неговата вглъбеност, отдадеността му, отношението му към музиката като към мисия… Той присъстваше ненатрапливо, добронамерено. Изключително приветлив човек, който те кани да го опознаеш. За мен той е един от най-светлите представители на българския джаз.“
Проф. Костов възлага изработката на проф. Емил Попов, когото описва като бележит скулптор, изключителен човек, съответстващ на цялостното излъчване на личността на Румен Тосков. В Градската градина пред Народния театър в София са три негови произведения – бюстовете на Григор Вачков, Атанас Буров и Йордан Радичков. На проф. Попов са композицията „Илинден“ по пътя за Банско и паметникът на Илия Бешков в Плевен.
Инициаторите за паметника на Рупето предлагат той да се постави пред Националната музикална академия. В изработената от проф. Попов фигура виждаме Румен Тосков фин, елегантен и дълбок, спокоен, изпълнен с мисъл и смисъл. Той излъчва спокойствието, което цениш, и си дълбоко благодарен за Божественото, до което се докосваш чрез изкуството.
„Образите на такива българи като Румен Тосков трябва да стоят по нашите улици, с такива хора трябва да се гордеем, такива хора трябва да са в душите ни, от това трябва да се вдъхновяваме и учим. България има нужда от духовно обновление, което ще дойде чрез личности като Румен Тосков“, посочва проф. Костов.
В обсъждането на визията на скулптурата е участвала и сестрата на Рупето, а в подписката за поставянето й като паметник са се включили над 50 души –  джаз музиканти, творци, общественици, екипът на Джаз ФМ. Голяма подкрепа за реализацията е оказала и Мирослава Кацарова.

Светослав Николов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*