Самодейци от Алино, Радуил, Маджаре, Ярлово и Злокучане пяха и играха „В сърцето на Граово”

Ако искаш да останеш сам със себе си, със своите мисли, да усетиш спокойствие, да забравиш миналото, да се размечтаеш за бъдещето – иди в някой манастир. Неговата атмосфера ще отпусне душата и ще ти стане по-леко.
Ето ни в един от тях, в който не бях идвала – Гигинския /Църногорския/ манастир „Св. безсребърници Козма и Дамян”. Светата обител се намира над с. Гигинци, близо до Радомир. Манастирът, разположен сред хълмове, дървета и храсти, е много красив, голям и добре уреден.
Този път обаче не можем да се уединим, защото беше организиран празник – църногорски събор под надслов „В сърцето на Граово”. Успяхме все пак да опитаме от вкусния курбан /боб с агнешко/, да запалим свещичка за здраве, да си налеем от светената вода.
Хиляден народ се стече на поляната под манастира. Участниците в програмата се редяха около сцената. Другите опитваха от печените прасенца, агънца, теленца и останалите ароматни вкуснотии.
Организиран беше и фермерски базар, където се разхождаха коне, овчарски кучета и пр. Разнообразни бяха стоките на Алеята на занаятите. Тук се бяха разположили майсторите – грънчари, ножари, стъклари, резбари и др.
Участваха със свои продукти – мед, горски плодове, ракии и вина, и монасите от Погановския и Суковския манастир в съседна Сърбия.
Богата и наситена беше програмата. Искам да разкажа, но по-добре е човек сам да присъства, да види и да чуе всички тези състави, които дойдоха тук за първия местен фестивал. И сигурна съм, че пак ще дойдат, защото всичко беше много добре организирано.
Наред с професоналистите от смолянския ансамбъл „Родопа”, от ансамбъл „Българе”, оркестър „Канарите”, пернишкия ансамбъл „Граовска младост”, на сцената се изявиха 40 състави с над 600 изпълнители от цялата страна.

Самоковска община беше представена много добре от женската фолклорна група „Здравец” и танцовия състав „Лудо младо” от Радуил, фолклорните групи от Злокучане, Маджаре, Ярлово.
Особено много се харесаха изпълненията на радуилки. Те дадоха интервю за радиото, като разказаха как е създадена групата, за своите участия във фестивали и за многобройните отличия, получени заслужено за автентичните песни и носии.
Много добре съчетаха участието си самодейците от Алино с ръководител Момчил Чалъков и от с. Пещера, община Земен, с ръководител Стоян Евтимов. Те заедно представиха Граовска сватба /женене за беневреци, забраждане на невестата, китене и игра с даровете на булката, шаренията на хорото/.

Този фолклорен празник още веднъж доказа, че българинът живее в магичното царство на песента и танца. Така и трябва да бъде, за да ни има и сега, и в бъдещето.
От сърце пожелахме на организаторите „На добър час” – да продължават благородното си дело и с годините празникът да се разраства и да се обогатява все повече и повече.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*