Самодейци от Белчин и Райово гостуваха на Столетово

За дванадесета поредна година карловското село Столетово събра млади и стари да пеят и да играят заедно. Тук на 29 и 30 юни се състоя националният фолклорен фестивал „Столетово пее и танцува“.
Три от десетките състави, които се включиха във фолклорната програма, бяха от Самоковска община – женската група за автентичен фолклор с художествен ръководител Менка Гирова при читалище „Светлина-1909“ в Белчин, група „Райски гласове“ с худ. ръководител Ани Игнева-Машова и танцов състав „Палакарийче“ с худ. ръководител Росица Павлова при читалище „Христо Ботев-1926“ в Райово.
Самоковските състави бяха отличени с грамоти и медали, а изпълненията им предизвикаха бурни аплодисменти и възхита сред публиката.
Фестивалът показа, че няма граници за родния фолклор, няма възраст и времена, защото той е крепител на българина. А когато видиш как всеки самодеец гори в огъня на една неугасваща любов към изкуството, към българското, и се срещнеш със земляци, това е още по-вълнуващо.
Щастлива бях да слушам чудните гласове на певиците от групата от Белчин – моето си село, както и да ми запее и заиграе сърцето със самодейците от Райово. Поздравления!

Зоя Станкова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*