Самоковки имат пълно право да празнуват на 8 март

Международният празник на жените 8 март за първи път се чества в САЩ през далечната 1909 г. В Европа става известен с факта, че в началото на миналия век, водени от идеите на Клара Цеткин и Роза Люксембург за 8-часов работен ден и по-добро заплащане, жени се вдигат на стачка. Идеите са примамливи и жените масово участват в бунтове. За първи път в Германия празникът се чества през 1910 г.
Не остават по-назад и българките, като едни от най-дейните са тютюневите работнички, които се трудят при вредни за здравето условия. Исканията са за намаляване на работния ден на 8 часа и за по-добро заплащане. Активно участват в протести и самоковските тютюноработнички.
Българските жени не са само борци за социални права. В трудни години, по време на войните, те са орачи, косачи… Пословичен е техният героизъм като санитари и бойци през Първата и Втората световна война. Сега жените са добри лекари, учители, инженери.
Тяхната безгранична любов към семейството е пословична. Вечер, след работа, бързат към къщи, където работният ден продължава в домакински задължения. Тук, в дома, жената е любима съпруга и майка. Хванала малката и неуверена ръка на рожбата си, тя я учи да пише най-хубавите думи – мама и Родина!
Честит празник, скъпи съгражданки, скъпи български жени!

Венета Върбева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*