Самоковска ученичка стана зам.-министър за един ден

Десет ученици от ПТГ „Никола Вапцаров” участваха на 12 март в традиционната инициатива „Мениджър за един ден” на „Джуниър Ачийвмънт”. Джесика Кьосева от 12 клас, специалност „Икономика и мениджмънт” придоби практически опит в Министерството на икономиката и енергетиката, където се срещна лично със зам.-министъра, отговарящ за туризма, Бранимир Ботев. Останалите 9 ученици от 10, 11 и 12 клас пък стажуваха този ден в самоковски фирми. За това как са свързали ученето с бизнеса, разказват самите те на тази страница. Ръководителка на младите мениджъри е преподавателката по икономически дисциплини Биляна Стамова.

ххх

Джесика Кьосева и Бранимир Ботев

След подаването на моето CV и мотивационно писмо в сайта за регистрация на инициативата бях избрана за длъжността зам.-министър, отговарящ за туризма, в Министерството на икономиката в София. В хотел „Шератон” официално регистрираха участниците. За всеки имаше подаръци от „Джуниър Ачийвмънт”. Пристигнаха и наставниците. Моят наставник – зам.-министър Бранимир Ботев, дойде при мен да се запознаем. Заедно отидохме в министерството. Там той ме запозна със своята длъжност и с графика за деня. Преживях един много динамичен и пълен с положителни емоции ден. Радвам се, че успях да стана част от тази инициатива, която ми даде възможността да се срещна с реалния бизнес, да се запозная с нови хора, да видя и опозная бизнес средата в Министерството на икономиката и да видя отблизо как минава един работен ден на заместник-министър. Това беше ден, който никога няма да забравя. Посетих разнообразни събития и места.

Джесика Кьосева

Биляна Стамова и Джесика Кьосева

ххх

Преди започването на този ден всички бяхме притеснени, но впоследствие се отпуснахме и се чувствахме като в свои води. Запознахме се с управителя, а след това и с дейността на фирмата, която се занимава с търговия. Останахме много доволни от посрещането и отношението към нас. Г-жа Постолова подробно ни обясни всичко свързано с управлението на фирмата. Показа ни нужните документи за регистриране, останалата документация. Накрая на нашата среща управителката ни връчи сертификати. Благодарни сме за идеята, за помощта, за разбирането и за обърнатото внимание на организацията – „Джуниър Ачийвмънт”, на преподавателката ни по икономически направления Биляна Стамова и на фирмата-домакин.

Анна-Мария Атанасова
Ангелина Постолова
Иванка Илиева

ххх

Моят ден като мениджър в избралото ме предприятие – ЕТ „Катя Йорданова–САХО”, бе едно ново истинско приключение. Отидох в предприятието в 9 ч. Управителят – Катя Йорданова – ме запозна с дейността на фирмата, показа ми договори и формуляри. Накрая на работното време – 17 ч. – отчетох дейността на фирмата за деня.
Инициативата на „Джуниър…” е много полезна за нас, учащите се.
Благодарна съм на г-жа Стамова, на Катя Йорданова, на ПТГ „Никола Вапцаров” за предоставената ми възможност да се включа в бизнес сферата, въпреки че сме в условията на икономическа криза.

Елица Йорданова

ххх

Сутринта в 9 ч. започна работният ми ден в избраната компания. Запознах се с целия екип. Показаха ми как започва работният им ден – с планиране на целите. Хареса ми, че си поставят цели и ги осъществяват.
Г-жа Джоргова, офис-мениджър, ме запозна с дейността на фирмата. След обедната почивка тя ми разказа за функцията на мениджъра /лидера в една фирма/, за интервюто и атестацията за работа – как се правят, къде, какви въпроси са най-подходящи, как да се сформира добър екип, как да бъдем успешни мениджъри и пр. След това направихме интервю, като аз бях кандидатът за работа.
Времето мина неусетно. В края на работния ден офис-мениджърът ми връчи сертификатите.
Много се радвам, че попаднах в такъв хубав екип, хората бяха много дружелюбни с мен. Приеха ме като част от екипа им. Надявам се и те да са ме харесали. Научих много полезни неща, които ще ми трябват в бъдеще.

Даниела Попова

ххх

В ТПК „Михаил Дашин” ни приеха много добре, бяха отзивчиви с нас, разказаха ни как протича работният ден. Казаха ни, че в началото на всяка седмица се събират и разпределят задачите си. Наистина е много хубаво да разбереш и да видиш реалната работна обстановка. Изживяхме особено чувство, сядайки зад компютъра в кооперацията. Срещнахме се и с председателя Георги Митев, който ни разказа наистина много интересни и поучителни неща. С труд и упоритост можеш да постигнеш всичко. Това беше един прекрасен и изпълнен с емоции ден.

Камелия, Вики, Силвия

ххх

Аз участвах в инициативата „Мениджър за един ден” в счетоводната кантора „Счетобаланс СИФ”. Сутринта в 9 ч. бях там. Разказаха ми за дейността на фирмата, как се попълват различните видове документи, как се внасят пари за данъци, осигуровки, такси и др.
Много ми хареса инициативата и работата тук и бих искала пак да участвам в подобно начинание. Благодаря на С. Тулева за вниманието, което ми отдели.

Виолета Малинова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*