Самоковският дует „Пирин” ще пее на фестивала в Сандански

Единствените самоковци, които ще представят града и района ни на „Пирин фолк” ще бъдат Радостина Димова и Румен Иванов, създали междувременно дует „Пирин”.
В конкурса за авторска македонска песен те ще участват с „Жалба за майка”, а в конкурса за изпълнителско изкуство – със „С каменички фърлат, мамо”.
24-ото издание на популярния традиционен фестивал ще бъде на 27 и 28 август на сцената на Летния театър в гр. Сандански.
Случаят е уникален – Румен е не само изпълнител, но и автор на текста и музиката на „Жалба за майка”. Негово дело е и аранжиментът, а Радостина ще му партнира в изпълнението.
Общо по 16 са конкурентите в двата раздела на фестивала. Голямо признание е сред тях да попадне нашият дует, тъй като предварително са селектирани стотици песни. Ще участват певци както от България, така и от Сърбия и Македония. Мотото на фестивала е „Магията на традициите”, а организаторите са нови.
В гласуването, при зрителския вот, самоковският дует „върви” добре, като получава пожелания и окуражителни думи от фенове както от цяла България, така дори и от Гърция.
Първата концертна вечер – в събота, на 27-и, ще бъде предавана по БНТ Свят, „Фен ТВ” и „Фен фолк”, а гала вечерта с участието на призьорите на следващия ден – и от БНТ 1.
„Чакаме вечерта на 27-и, а дай Боже – и на 28-и”, споделя с усмивка за „Приятел” Румен. Той е роден през 1987 г. Израства в с. Бели Искър. От дете проявява страст към музиката. Учи акордеон и солфеж в музикалната школа при читалище-паметник „Отец Паисий” в Самоков. Средното си образование със специалност акордеон завършва в Благоевград. Издирва и обработва песни от Македонския край и така прави и първите си крачки като композитор и аранжор. Междувременно се изявява със свои авторски произведения в национални конкурси в Стара Загора, Нови пазар и др. и печели награди.
Радостина Димова е още по-млада, родена е през 1990 г. в Самоков. Едва 10-годишна взема първите си уроци по музика. През 2008-а се запознава с Румен и покрай него и у нея се заражда любов към македонската песен.
Двамата са участвали в редица български международни фестивали – в Банско, Рожен, Дорково, Пещера, Микрево и др., както и в подобни форуми зад граница, откъдето имат и много дипломи, плакети и грамоти. Ръководели са и на детска музикална група.
Румен до скоро е бил председател на читалище „Стойне Ангелов” в Бели Искър, а сега е член на читалищното настоятелство.
Сам казва, че в семейството му винаги на почит е била македонската песен. Дори неговият род е с корени от Вардарска Македония.
„Може да се каже, че сега осъществяваме детските си мечти – да пеем на „Пирин фолк”, заключават двамата певци.
А коя награда искат да спечелят?
„Наградата на телевизионните зрители е най-голямата”, категорични са Радостина и Румен. И изразяват надеждите си, че песента им ще се запее от хората и че от това по-хубаво нещо едва ли може да има.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*