Самоковци подкрепиха протеста на майките на деца с увреждания /СНИМКИ/

Около сто души се събраха днес по обяд при детската площадка до Банка ДСК в центъра на Самоков, за да подкрепят продължаващия вече над четири месеца в София протест на майките на деца с увреждания, които настояват за адекватни политики в сектора и подходящо отношение на управниците на страната спрямо тази най-уязвима социална група.
Направи впечатление, че на призива на инициаторите – Аглика Крушовенска, Виктория Недялкова и Румяна Костадинова – откликнаха много майки, дошли със своите деца, а дори и с бебета, както и не малко мъже. Сред присъстващите имаше хора от различни обществени сфери, но всички се обединиха в желанията си за един по-достоен живот в България.
Участниците в акцията развяха национални трибагреници и издигнаха традиционните за националния протест плакати „Системата убива всички”, както и „”Стига лъжи, искаме реформи”, “Системата е болна! Кръвопреливането няма да помогне! Нужна е ампутация!”, „Аз подкрепям майките на деца с увреждания”, „Оставка” и пр. На бели листове пък бе изписано „УЖ вицепремиер” по адрес на заместник министър-председателя по икономическата и социалната политика Валери Симеонов, чието изказване неотдавна разпали още повече искрата на протестите. Тогава Симеонов нарече майките „група кресливи жени”, а децата им окачестви като „уж болни”…
„Много се радвам, че и Самоков се включи в нещо, което започна като съвсем заслужената молба на майките на децата с увреждания за достоен живот, за равни права и нормално съществуване и се разви през последните дни до едно всенародно движение против отвратителната несправедливост, в която живеем; против нахалството на хората, които ни управляват; против арогантността, с която управниците плюят в лицата на хората, които сме ги избрали, като сме гласували за тях, или като не сме отишли да гласуваме”, заяви Румяна Костадинова. Тя благодари на присъстващите и изрази надеждата си, че днешната акция ще намери своето продължение в близките дни.


„Имаше нужда градът и общината ни малко да се раздвижат, защото това, за което излизаме, се е трупало с години и въобще не става въпрос за политика, а за това, че отдавна чакаме някаква промяна, специално що се касае до хората с увреждания, но аз мисля, че това касае всички ни”, изтъкна Виктория Недялкова. Тя обобщи, че всеки трябва да внимава как говори с другите, какво прави или не прави в ежедневието си и как да бъде малко по-добър като човек и специалист.
Аглика Крушовенска – третата дама сред инициаторите, благодари на присъстващите за подкрепата. „Аз лично не очаквах, че ще се съберем толкова хора, защото имам усещането, че през последните години в България сме малко тези, които успяваме да проявим съпричастие към проблемите и болките на други хора. Очевидно ножът е опрял до кокала и страданието на майките и техните деца с увреждания успява да докосне повече хора в нашето общество”, коментира Крушовенска и изрази надеждата си, че вълната на съпричастие и на решителност нещата да се променят към по-добро ще бъде трайна и няма да стихне при първата крачка за промяна на обществото и политиката.
„Трябва да имаме волята, силата и решителността да се противопоставяме на несправедливостта и на безобразията в политиката, каквито виждаме постоянно. Иска ми се тази решимост да се запази и когато отидем да гласуваме и да престанем с тази апатия и отчаянието, че нищо не зависи от нас”, изтъкна Аглика. „Бъдете будни във всеки момент, във всеки ден, във всеки избор, който правите в живота си, било то в ежедневието си, в политиката или дори в хобитата си – това е моят призив”, завърши Крушовенска.
Думата след нея взе единственият присъстващ на протеста общински съветник Васил Зашкев.
„Системата ни убива, а тя се прави от политиците и затова смятам, че настоящите ни управници трябва да отстъпят място на други хора. За да стане това обаче е необходимо да се оказва всекидневен натиск от обществото. Както се казва, лозето не иска молитва, а мотика”, категоричен бе Зашкев.
Д-р Райко Масларски определи протеста като морален, естетически и политически и допълни, че натискът дава резултати и управляващите започват да отстъпват.
В края Румяна Костадинова пое ангажимента да се свърже с организаторите на местно ниво на протестите против високите цени на горивата и двата протеста да се обединят, защото, в крайна сметка, участниците в тях желаят да живеят в една нормална държава, която да им предоставя по-добри условия за живот.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=2358027764227159

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*