Самоковци почиваха и се обучаваха край морето

Поморие

13 души от Самоков на възраст от 13 до 65 години се включиха в началото на септември в 6-дневния лагер “Поморие през призмата на времето” в черноморския град. Инициатор за четвърта поредна година бе фондация „Социален консултативен център”.
Участници в този интегративно-образователен лагер са били хора с увреждания, деца на самотни родители и на родители с тежки здравословни проблеми.
Целта на лагера е била да се информират участниците за миналото и настоящето на Поморие, както и да се провокира мисленето им за бъдещето на града. Поморие е бил избран, тъй като в този град са живели тракийци, римляни, византийци и всеки етнос е оставил отпечатък в неговата култура. Палитрата от религии, етноси и обичаи е формирала колоритен район. Участниците са работели в три групи: „Минало, настояще и бъдеще на Яворовите дни в Поморие”, „Минало, настояще и бъдеще на бита, народността и културата на поморийци” и „Минало, настояще и бъдеще на винения туризъм в община Поморие”.
Самоковските пратеници са посетили и тракийската куполна гробница край града, музея на солта и историческия музей в Поморие, изложението на пясъчни фигури в Бургас, поморийския мъжки манастир “Св. Георги”, Яворовите скали и комплекса „Стари поморийски къщи”.
Проектът е осъществен благодарение на финансовата подкрепа на Константин Тренчев и на “Пластимо” АД, които за пореден път са предоставили шанс на хора в риск от общината, макар и за кратко, да напуснат родното си място, да използват смислено свободното си време, да се обогатят с нови знания, да разгърнат творческия си потенциал и да изживеят много положителни емоции.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*