Самоковци участваха за трети път в международната диктовка по руски

За трета поредна година Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” с главен библбиотекар Албена Ихтиманска стана любезен домакин на 8 април на международната акция „Тотальный диктант” /”Тотална диктовка”/.
Диктовката на руски език се провежда всяка година от началото на новия век по инициатива на държавния университет в Новосибирск. Едновременно по цял свят се проверява грамотността на хората, които използват руския език.
Организатор на акцията в нашия град беше клуб „Малахит” към Руския съюз на съотечествениците в Самоков. Участваха наши съграждани – както от Русия, така и българи. Особено добре се е справи с теста дванадесетокласникът от ПГ „Константин Фотинов” Петър Спасов.
Освен в Самоков, диктовката се състоя в още няколко български града – София, Русе, Шумен, Габрово, Видин, Враца и Благоевград.
Извън Русия в оригиналната акция са взели участие около 18 хил. души от 258 града в 71 държави на всички 6 континента. За първи път са се включили участници от Бангладеш, Нигерия, Гватемала и Исландия.

Марина Шуманова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*