Самоков – арена на пловдивски футболни хулигани

Градът ни се превърна в своеобразен домакин на грозната част от съперничеството между футболни хулигани – привърженици на популярните пловдивски отбори „Ботев” и „Локомотив”.
Още преди известно време запалянковци на най-стария футболен клуб в България – „Ботев”, изрисуваха с фенски надписи част от северната фасада на Военния клуб /ДНА/ и съседния павилион. Явно деянието им е било забелязано наскоро от преминаващи през Самоков привърженици на другия голям пловдивски отбор – „Локомотив”, които са задраскали предшестващите графити и на свой ред са написали любими фрази от фолклора на „Локо” в съседство.
Нещо повече, „художниците” са имали наглостта да се „разпишат” и върху обновената през миналата година централна част на града ни /на източната фасада на Пощата, до стълбището към пазара и статуята на козела/, като гордо са изписали Loko Plovdiv Hooligans. Явно думата „хулиган” вече е променила значението си и се е превърнала в повод за гордост за тези, за които се отнася…
Иначе Самоков има и други лоши спомени от пловдивски футболни хулигани. През далечния вече 19 август 2001 г. около 300 души нахлуха на два пъти на терена на ст. „Искър” по време на дербито от 3-ия кръг на „Б” група между „Рилски спортист” и пловдивския „Ботев”. След края на мача пък гостите предизвикаха масов бой с местни фенове и полиция.
Освен десетките изпочупени седалки и разбития сектор за гости, нашите момчета бяха лишени от правото да играят следващите си три домакински срещи в Самоков, а капитанът Александър Александров /халф/ и защитникът Мирослав Спасов отнесоха наказания да не влизат в игра съответно за 5 и 4 двубоя.
Грозните сцени се повториха 5 години по-късно – на 23 септември 2006 г. Тогава, когато „Ботев” бе отново част от елитната „А” група, привърженици на отбора разбиха оградата на самоковския стадион и наблюдаваха срещата без да платят билет за вход. На път за града ни пък пловдивчани бяха изпотрошили вече две заведения в Радуил.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*