Самоков е център на любителските театри за 5-и път, днес се играят две постановки в читалището

Петият пореден Национален фестивал на любителските театри „Самоков-2016“ бе открит в понеделник, 24 октомври, в неговия традиционен дом – читалище-паметник „Отец Паисий-1859“.
„Има хиляди начини да направим родният си град по-приятно място за живот и един от тези начини е именно този – да творим и да пазим искрата на театралното творчество жива“, възкликна в началото водещата Ралица Стоянова.
Зам.-кметът Люба Кленова изтъкна, че след като фестивалът навършва малък юбилей – 5-годишнина, това говори за устойчивост и развитие и че фестивалът вече се е утвърдил като неизменна част от културния календар на Община Самоков.
„Само заради участието си вие – самодейците, заслужавате да получите награда. Вие доказвате, че театъра има страхотна обединителна сила“, заяви от сцената председателката на тричленното жури Добрина Гецова. Компания на актрисата в ролята на оценители на актьорското майсторство на самодейците ще правят актьорите Юлиян Балахуров и Юрий Ангелов.
Веднага след официалната част по откриването на фестивала, чийто старт даде председателят на читалището Стоян Пашов, последва и пиесата „Народен представител“ на Бранислав Нушич под режисурата на Иван Георгиев. Главни действащи лица в комедията станаха самодейците при представителния театрален колектив на читалище „Светлина-1872“ в село Кортен. По-рано през деня пък първи на самоковска сцена се изявиха гостите от асеновградската „Работилница за мечти“ при читалище „Родолюбие-1873“ с постановката „Скачай“ от Здравка Каменова с режисьор Изабела Шопова.
В днешната програма са включени две представления. Точно на обяд – в 12 ч., започва „Вражалец“ по Ст. Л. Костов с режисьор Иво Русев, като на читалищната сцена ще се изявят театралите от читалище „Просвещение-1871“, Стрелча. По-късно – в 18 ч., започва пиесата „Зех ть, Радке“ от Сава Доброплодни с режисьор Стефан Рядков. За настроението на публиката тогава ще се „грижат“ участниците в театралния състав към читалище „Наука-1901“, Ябланица.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*