Самоков каза „Не на мигрантите!”

Стотици самоковци /голяма част от които млади хора/ се обявиха срещу настаняването на мигранти в града и цялата територия на общината на митинг на 9 октомври на централния площад „Захарий Зограф”.
Протестът бе свикан в разгара на ширещи се слухове за настаняване на мигранти в Самоков и за посещения във връзка с това през есептември на висши служители от МВР за оглед на местните казарми.
По този повод народните представители Корнелия Нинова и Радослав Стойчев бяха отправили и питане в парламента до министъра на вътрешните работи. В отговора на Румяна Бъчварова, станал известен два дни преди митинга, се посочва:
„Във връзка със засиления миграционен натиск по външните граници на Европа, в т. ч. и границите, за които отговаря българската страна, и с цел своевременна подготовка за създаване на необходимия капацитет за настаняване на лица, потърсили закрила на територията на страната през м. септември и м. октомври 2015 г., са извършени огледи на терени, посочени от Министерството на отбраната като имоти с отпаднала необходимост. По горния повод е извършен оглед през посочения период на бивш казармен район на гр. Самоков. Съгласно приетите от Министерския съвет на Република България планове за действие при възникване на извънредна ситуация вследствие на увеличен миграционен натиск не се предвижда изграждането на центрове за настаняване на лица, потърсили закрила от българската държава, на територията на община Самоков или друга община на територията на Софийска област.”
Писменият отговор обаче явно не успокои мнозина съграждани, които се събраха на площада в защита на своите искания. Сред многото трикольори се развя и копие на Самарското знаме.
„Тук сме, за да изразим своята гражданска позиция”, заяви в самото начало инициаторката на протеста Рени Мутафчийска.
„На 13 септември заместник-министър на вътрешните работи със своя антураж са оглеждали района на казармите в Самоков. А местата на тези казарми са подарени навремето от Общината на държавата за обучение на воините, които ще защитават честта на своята родина. Нека сега, когато са с отпаднала необходимост, държавата да деактура тези имоти и да ги предаде на Общината”, категоричен бе Бойчо Стамболийски.
Както е известно, има такова искане от страна на общинската управа, но по него становище „отгоре” така и не се взема вече с години.
Според Стамболийски откритите природни богатства в региона между Кипър и крайбрежието на Сирия са най-големият проблем, предизвикал в крайна сметка и мигрантската криза. „Откъде мигрантите имат толкова пари? Източникът е ясен – от САЩ, Израел и Саудитска Арабия”, посочи Стамболийски и допълни, че нашата страна не е била империя и не тя е виновна за ограбването на народите на Азия и Африка през изминалите векове.
В самото начало на митинга пък думата взе кметът Владимир Георгиев, който още веднъж потвърди, че никой не е търсил него самия, Общинския съвет или който и да е от общинското ръководство за мнение или поне за информация във връзка с евентуално настаняване на мигранти в общината. „Не може това да става без никой да ни информира, не желаем на територията на общината да има такива центрове”, каза Георгиев.
„Ще ви държим в течение и без вас няма да вземем решение по този въпрос”, обеща на присъстващите градоначалникът.
„Братя и сестри, обръщам се към вас така, не защото сме такива, а защото трябва да станем такива – да се борим заедно за каузата в защита на България”, започна словото си пред събралите се известният като „ловец на бежанци” Петър Низамов-Перата. Той представи и искания, които включват отмяна на министерското постановление от август т. г. по въпроса за мигрантите, еднократно прекратяване на Дъблинското споразумение /което предвижда емигрантите да се връщат в първата държава, където са регистрирани/, отказ от приемане на мигранти по т. нар. квотен принцип, щателни проверки по границата и подписването на декларации от кметовете на общини, че няма да приемат на своя територия установяването на мигрантски центрове.
Низамов отбеляза, че много мигранти идват от страни, където няма война. „Ние не сме ксенофоби, расисти или нацисти, ние сме предадени от една корумпирана и неработеща система”, изригна ораторът и защити т. нар. гранични отряди и граждански патрули. Ние ще създадем анти организация на Българския хелзинкски комитет, от който нападат всеки, който защитава българщината, добави Низамов.
„Толерантност не бива да се бърка с хуманност. Наричат ги мигранти, а те са нелегални нашественици”, убедена бе Лили Шуманова. „Няма да си дадем града”, вдигна лозунг Шуманова и призова бившите казарми да не се превръщат в бежански лагери, а в детски и младежки центрове.
Други от изказалите се изтъкнаха различната култура на мигрантите, тяхната невъзприемчивост на нашите ценности. „Толерантността в случая се превръща в национално самоубийство”, заявено бе от трибуната.
Огласено бе и че предстоят протести от името на общините пред Народното събрание в София.
Сред присъстващите на митинга бяха народният представител Радослав Стойчев, председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева и други ръководители на общината.
Накрая начело с родния трибагреник на площада се изви хоро. Родолюбиви песни белязаха старта и финала на проявата. „Няма да се предадем!”, обобщи Мутафчийска от името на организаторите.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*