Самоков каза „Не на насилието!”

Биляна Иванова /в средата/

Мирен протест под надслов „Не на насилието! Да подкрепим Биляна Иванова!” се състоя в неделното утро на 22 март. Около 300 самоковци откликнаха на инициативата на група млади жени, организирали събитието чрез социалната мрежа фейсбук, и дойдоха на централния площад „Захарий Зограф”.
Както е известно, в ранните часове на 9 март, докато чака автомобилно такси, за да се прибере вкъщи след като е отпразнувала първия си женски празник като майка, 25-годишната самоковка Биляна Иванова бе нападната, пребита и ограбена от двама млади мъже от ромски произход. Те отмъкнали чантата й, в която имало… 20 лв. Малко по-късно в „Спешна помощ” било установено, че младата жена е с аркада на левия клепач, подутини около очите и охлузвания по коленете.
Благодарение на бързите полицейски действия извършителите на престъплението бяха открити и заловени още в същия ден, но с постановление на наблюдаващия прокурор им е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ за сумата от 200 лв.
Самата Биляна заяви пред събралите се хора, че проблемите не трябва да се крият, а да се говори за тях. Тя благодари на всички за подкрепата.
От изказването и на други жени стана ясно, че подобни случаи на пребити и ограбени представителки на нежния пол не са единични. Такъв неприятен инцидент се е случил и на общинската съветничка Светлана Атанасова преди 4 години. С много болка тя разказа, че прибирайки се в къщата си на ул. „Житна чаршия” с дъщеря й, която учела по това време в Германия и си била дошла за кратко, те били нападнати от Янко Ангелов. Нападателят, също от ромски произход, грабнал чантата на дъщеря й и след оказана съпротива от нейна страна й нанесъл няколко удара. Г-жа Атанасова призова хората да бъдат по-активни в търсенето на правата си.
Б. Иванова получи подкрепа и от новосформираното в общината ни сдружение „Евромайки”.
Изказаха се още Екатерина Василева, Кирил Цинзов, Даниел Чанев, Емил Василев, Кирил Шехтов, Кирил Бонев. Те поискаха нападателите да бъдат публично порицани и питаха защо на мирния протест не присъства нито един от четиримата депутати от Самоков и защо нито един представител на общинската власт не взе думата.
Водещият Любомир Валявичарски обобщи, че ще се оформят няколко искания. Ще бъде проследено как се изпълняват поетите ангажименти от съответните институции и своевременно обществеността ще бъде информирана. Организаторите пожелаха бърз и справедлив процес по случая. Те настояха за засилено полицейско присъствие в късните часове на деня и за организиране на т. нар. общински граждански патрули. Организаторите се обявиха против всякакво насилие, независимо от етническата принадлежност на хората. Накрая протестиращите оставиха листата си с надпис „Не на насилието!” пред сградата на Общината.
Митингът бе проследен от много журналисти от национални телевизии и други централни медии. За опазване на реда пък бяха ангажирани десетки полицейски служители, включително и жандармеристи. Инциденти нямаше.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*