Световни звезди в офроуда ни гостуваха

Най-голямото офроуд състезание в България – „Балкан маратон рали“, стартира на 6 септември край града ни, продължи на 7-и при нас, а след това и на територията на съседна Македония.
В различните категории стартираха представители на 10 държави – Холандия, Белгия, Чехия, Словакия, Австрия, Италия, Гърция, Македония, Сърбия и България. На старта на международната надпревара застана и българският състезател с най-добро представяне в рали „Дакар“ – Орлин Алексиев.
В първия състезателен ден участниците в ралито преминаха трасе от около 200 км, тъй като първият етап бе отменен поради лоши метеорологични условия и пропадане на пътища.
След оспорвана надпревара между Орлин Алексиев, Ивайло Върбанов и Константин Чолаков Орлин финишира първи с 45 минути преднина.
При мотоциклетистите в клас М1 лидер в класирането след първия ден бе Димитър Боевски /”КТМ 450”/ с преднина от 30 минути пред холандския ас и многократен участник в рали “Дакар” Хено Бергайк.
В клас М2 пък колоната поведе Крисиян Пастори от Италия. Единствената жена – участник в турнира, Нанет Елфринг от Холандия, не завърши първия ден, но се пусна във втория по дългото 240 км трасе.
Победителят от ралито в мотокатегорията ще заслужи правото безплатно да участва в надпреварата „Африка еко рейс”.
„Балкан маратон рали“ бе официално открито вечерта на 5 септември със заря на централния площад „Захарий Зограф”. Мажоретният състав „Самоков” с ръководител Теменужка Янкова при читалище-паметник „Отец Паисий” зарадва с темпераментните си изпълнения многобройните зрители.
Кметът Владимир Георгиев приветства състезателите и всички присъстващи и изрази признание на деятелите на самоковския клуб „4 х 4”, благодарение на който градът ни е домакин на авторитетното международно състезание.
Атрактивно бе преминаването – един след друг – на участниците, с мотори и коли, пред трибуната. Много аплодисменти заслужиха асовете, както и единствената жена – участничка в надпреварата.
В същия ден преди обяд в града ни се състоя и пресконференция с участието на кмета Георгиев, директора на състезанието Тодор Христов, многократния шампион и легенда в офроуда Жан-Луи Шлесер и председателя на местния офроуд клуб Венци Каньов.
Запознати отбелязаха, че Жан-Луи Шлесер два пъти е печелил рали „Дакар” и е участвал във „Формула 1”. Носител е на световната купа по рали рейд на FIA от 1998 до 2002 г., а сега е съорганизатор на „Aфрика еко рейс”.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*