Севи Костова и Поли Пейчинова ще участват в национално състезание

Ученичките от Професионалната гимназия по туризъм Севдалина Костова и Полина Пейчинова се класираха на второ и трето място в категориите за „Най-добър млад сервитьор-сомелиер” и „Най-добър млад барман” на регионалното състезание, състояло се във Велинград. Предстои сега двете момичета-призьорки да вземат участие и в националното състезание, което ще се състои в Пловдив на 24 април.
Във Велинград добре се представи в борба за „Най-добър млад готвач” и Антон Руменов, класирал се 7-и. Севи учи в 12-а клас, Поли – в 10-а клас, а Тони – в 11-б клас. Самоковската гимназия имаше участници във всички категории.
На състезанието готвачът трябваше да приготви предястие, основно ястие и десерт, а сервитьорът – да сервира тези ястия на клиенти, поканени от организаторите, като към предястието и основното ястие да предложи подходящи вина и да декантира червеното вино към основното ястие. Сервитьорът и готвачът работеха в екип. Барманите пък трябваше да приготвят алкохолен десертен и безалкохолен коктейл по собствена рецепта с напитки и продукти, регламентирани от организаторите.
Самоковските участници бяха подготвени от преподавателките Мариана Бакрачева и Елена Сердарева. От екипа на гимназията благодариха на всички, помогнали им за подготовката и участието.
Регионални състезания се проведоха междувременно в още два града в страната – Габрово и Сливен. Така бяха обхванати всички гимназии в страната /общо 63/, в които се изучават подобни професии.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*