Семейство Чаушеви подари музикален празник на самоковци /ВИДЕО/

Истинска наслада изпитаха препълнилите салона на читалище-паметник „Отец Паисий” самоковци на 30 март вечерта. Дари им я семейство Чаушеви – родителите Вели и Величка, 10-годишната им дъщеря Диана и най-малкият член на фамилията – 6-годишният Георги.
Трогателна и вдъхновяваща гледка бяха четиримата музиканти от две поколения заедно на сцената – четири парченца от един своеобразен музикален пъзел. Те представиха както свои нови творби, така и песни от първия и засега единствен албум на Вели и Величка – „Животът е музика”, от 2014 г. Този проект съчетава изцяло авторска музика, която стъпва върху фолклора, джаза, класиката, смесвайки ги с етно и поп мотиви.
От албума прозвуча „Леле, Свашке”, както и каракачанската „Йоргу”. Изпълнението й бе посветено на бащата на Величка – големият музикант и прекрасен човек Георги Георгиев, отишъл си без време от грешния ни свят. В негова чест прозвуча и песен за Гергьовден, която бе изпълнена с много вълнение от дъщеря му Величка.
В залата бе съпругата на Георги – Даниела Георгиева, отдала също живота си на музиката като учителка в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” и ръководителка на фанфарния оркестър към училищетно и на вокалната група „Медени звънчета”.
Специално за концерта в Самоков пристигна и семейството на Вели Чаушев, чиито корени са от Котел.
Оригинално прозвуча и „Испанска копаница”, която съчетава в себе си типичното за Андалусия фламенко с нашенския народен танц… В ръцете на музикантите инструментите сякаш се допълваха, придобиваха нов облик и танцуваха по нежните сетива и възприятия на присъстващите. Наистина е удивително да се види как човек може да борави еднакво добре с китара и тамбура /Вели/, да свири на пиано и да пее /Величка/, да е овладял тънкостите на лиричната цигулка и на певческото изкуство на крехка възраст /Диана/… Оригинално допълнение на всичко изброено пък представляваше бийтбоксът на малия Георги, който също дава заявка, че ще пътят му ще е свързан с музиката.
От името на кмета Владимир Георгиев гл. експерт „Култура” в Общината Пепа Георгиева поднесе красива кошница с цветя на сем. Чаушеви. Спонтанни подобни дарове пък направиха и много меломани от препълнения салон, които дори не дочакаха края на концерта, а изразяваха възхитата си от чутото и видяното още по време на изявата.
Членовете на музикалната фамилия „Чаушеви” благодариха на озвучителя Иво Веселинов, както и на зрителите за аплодисментите и съпричасността им. „Нека животът ви бъде музика – тя ни прави по-добри”, пожела на своята публика квартет Чаушеви. Мнозина не пропуснаха възможността да си закупят албума „Животът е музика”, а тези, които вече си го имат, изтъкнаха, че се надяват на нов проект от талантливите и обаятелни музиканти.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*