Сеч на Ридо възмути граждани; горските: „Борим се с корояда”

Снимка: архив

„Днес /б. а. 3 октомври/ на Ридо, който е със статут на градски парк, беше истински погром – багери, камиони, каруци с нарязани трупи. За половин час минаха поне 15-20 каруци. И всичко е законно, казаха от полицията и от лесничейството – разрешена от Общината сеч, уж на болни дървета. Но те бяха живи и в доста добро състояние, поне за погледа на неспециалист. А болните и изсъхнали дървета си стояха непокътнати на отсрещния склон. Моля, проверете какво става – на Ридо е истински кошмар”, обърна се по електронната поща към редакцията съгражданин.
Представител на „Приятел” се срещна с шефа на Общинското лесничейство инж. Владимир Малинов, който заяви, че на Ридо се извършва единствено и само санитарна сеч на болни дървета.
„Кметът Владимир Георгиев изрично е забранил всякаква друга сеч на Ридо освен санитарната. Съгласен съм, че гледката е нелицеприятна, но така е при всяко сечище, независимо къде се намира. Преди месец ни критикуваха на сесия на Общинския съвет, а и в медиите, защо не сечем болните дървета, нападнати от корояда. Сега, когато вече имаме нужните разрешения и документи и работим на пълни обороти, за да приключим в най-кратки срокове, ни атакуват, че си вършим задълженията”, сподели разочарован Малинов.
„За десет дни работа на Ридо имаме 40 сигнала на тел. 112. Нека тези хора, които подават сигналите, да дойдат при мен да им обясня за какво става дума. Няма как да има нарушения, тъй като имаме поне по двама души на Ридо по всяко време. Отделно през няколко дни се прави проверка, а има и полицейско присъствие горе. Аз не съм престъпник и не се крия от никого”, категоричен бе горският шеф.
Относно каруците, които изкарват дървесина от гората, Вл. Малинов обясни, че те извозват само върховете и клоните на отсечените дървета. Преди това дърветата се събират на купчини и се почистват своевременно. „Още напролет ще избие трева на тези места и природата ще възстанови неизбежните от сечта поражения”, поясни ръководителят на лесничейството.
Ридо е болна тема на самоковци от дълги години. Нееднократно сме сигнализирали чрез вестника за набезите на контрабандисти, включително и в последните години. Надяваме се специалистите да си свършат коректно работата, за да продължим да се наслаждаваме на прекрасната атмосфера на този парк.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*