„Синя зона” се въвежда поетапно в централната част на Самоков от 4 юни

От понеделник, 4 юни, в централната част на града ще започне поетапното въвеждане на т. нар. Синя зона – обособени и маркирани паркинг места, където, с решение на Общинския съвет, се въвежда режим за кратковременно платено паркиране на моторни превозни средства в работните дни между 8 и 18 ч.
Цената за един час престой е 1 лв., а тя ще може да бъде заплатена чрез съобщение /SMS/ на номер 13722 за всички мобилни оператори, закупуване на талони от обслужващите зоната лица или от паркингавтоматите от северната страна на площада и южно от паркинга на Общината /до входа за подземния паркинг/. При паркиране на автомобил в “Синя зона” водачът трябва да постави документа от вътрешната страна на предното стъкло така, че да се вижда добре отвън.
Синята зона ще обхваща изцяло центъра на града – около сградите на Общината и читалище-паметник „Отец Паисий” до Голямата чешма, зад бившата Телевизионна база, до Пощата и ДНА, цялата ул. „Житна чаршия” между улиците „Македония” и „Търговска”, и пр.
Автомобилите на нарушителите ще бъдат блокирани със скоби, а за да освободят превозните си средства, шофьорите ще трябва да заплатят 30 лв.
Според наредба на Общината в зоните с почасово платено паркиране ще могат да бъдат издавани пропуски за юридически лица срещу предварително заплатен абонамент със срок от 1 месец до 1 г. Цената на месечния абонамент за паркиране за паркомясто е 50 лв. с ДДС, а на годишния абонамент – 500 лв. с ДДС. Желаещите да се възползват от тази услуга подават заявление по образец до кмета. На заявителя се издава пропуск за платено паркиране „Синя зона – служебен абонамент”, в който се вписва точно определеното място за паркиране.
За физически лица цената на месечния абонамент е 20 лв. с ДДС, а на годишния – 200 лв. с ДДС. Физическите лица подават заявление по образец до кмета, към което прилагат копие от регистрационния талон на автомобила, а когато не е собствен – и пълномощно от собственика; копие от трудов договор, трудова или осигурителна книжка, а лицата със свободна професия – регистрация в БУЛСТАТ. От документите трябва да е видно, че заявителят е служебно ангажиран в сграда в „Синя зона”. На заявителя се издава пропуск, в който се вписват марката, моделът и регистрационният номер на автомобила, както и допустимите за паркиране улици или паркинги в близост до сградата, където е служебно ангажиран.
Право за получаване на пропуск за платено и/или безплатно паркиране на автомобили имат лица, които са собственици или наематели на жилище, попадащо в обхвата на „Синя зона”; имат постоянен и/или настоящ адрес в този обхват; собственици са или ползват МПС по силата на право, различно от правото на собственост; не притежават гараж или гаражна клетка в блок или собствен имот, попадащ в зоните за платено паркиране или непосредствено до тях. За всеки втори и следващ автомобил на лице или лица от живеещите на дадения адрес се заплаща еднократна такса за 1 г. от 60 лв. с ДДС. Към заявлението се прилага копие от регистрационен талон на автомобила, а когато не е собствен – и пълномощно от собственика, декларация от собственика /наемателя/ на жилището.
Пропускът важи само за МПС, за което е издаден. При покупка на ново МПС се издава нов пропуск със срока на валидност на стария.
„След като се запознаят с посочените условия и предвид необходимостта и възможностите си гражданите трябва в срок до 15 юни да заявят в Общината /на гише „Деловодство”/ желанието си за издаване на документ, удостоверяващ право на паркиране в синята зона”, заявиха от Общината.
Това означава, че правилата за „Синята зона” ще започнат да действат на практика от 18 юни, понеделник.

Можете да харесате

3Comments

Add yours
  1. 1
    Miroslav

    Всичко направихте улиците чисти асфалтирани паркинги.. Та до синия зона стигнахте. В този малък град с 28.хил.жители. Това да не ви е столица? Всичко за пари правите чудите се как да крадете от народа. А работни места не откривате. Къде са фабриките?

  2. 2
    обикновен гражданин

    Мирославе, не чакай Общината да ти открие работни места, не и е това работата. Защото заплатите ще ги плаща с нашите данъци, вместо да крепи болницата, училищата и детските градини. Аз съм от тези ,които си платиха за „Синя зона“, защото работя на Центъра и не дай си боже да мръдна с колата през работно време – след това един куп обикаляне, докато си намеря място. А за фабриките попитай защо изгониха французите със завода за рециклирани гуми под махалата и още няколко кандидат-инвеститори.

  3. 3
    КметО за пример

    Браво кмете! ГоУем си, тва ни е може би един от най-„добрите“ кметове дето сме имали, както се казва и да се роди друг ‘нема да се изчува’ толков добър и арен.
    Фонтани тип градска баня, Врати у поле, паркове и градинки без акт 16, данък МПС по -скъп от София, Мургави събратя на талази, съмнителни сделки за ремонт на улици и рязане на дървета, сега доживяхме и синя зона. Да ни е жив и здрав да ни ‘радва’ с нови по-гениални идей.

+ Leave a Comment

*