Система за проверка на лавинни предаватели бе открита в Боровец

Снимка: http://www.borovets-bg.com/

В Боровец на 12 януари официално бе открита монтираната система за проверка на лавинни предаватели.
Уредът е заработил още от началото на сезона. Начинанието е станало възможно благодарение на дарителска кампания на Райфайзенбанк “Избери, за да помогнеш”. През миналата година са набрани над 3000 лв. в подкрепа на проекта на сдружение „Здраве – екология – туризъм“ – „Безопасно в Рила!“. Средствата по проекта са събрани от дарения на 23 служители на групата „Райфайзен”, както и от банката, която винаги добавя средства към всяко дарение на служител.
На откриването вчера присъстваха зам.-кметът на Самоковска община Люба Кленова, председателят на сдружението Людмила Бързанова, изпълнителният директор на фирма „Бороспорт” Георги Кочов, членове на Българския червен кръст, планински спасители, представители на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил.
Самото съоръжение представлява информационна табела и тест уред, който ще проверява дали скиорите, сноубордистите и туристите са включили своя лавинен уред на режим „предаване“, като подава звукова и светлинна сигнализация. Системата е разположена край горната станция на кабинковия лифт. Благодарение на съоръжението скиорите и бордистите могат да проверят дали техният лавинен предавател работи, което в случай, не дай Боже, на лавинен инцидент, би помогнало за спасяването им.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*