Скаути и в Долна баня

Снимка: авторът

„Да направим училището по-привлекателно за младите хора” е мотото на проекта, който се осъществява в СОУ „Неофит Рилски” в Долна баня. В изпълнение на проекта вече се положиха основите на скаутско движение в града. Това стана на церемония в хижа „Гергиница” в присъствието на гости от софийския скаутски клуб „Кафяв мечок” с ръководител Ваня Динова. След като положиха клетва и дадоха обещание трима нови скаути от столицата, клетва и обещание положи и ръководителят на най-новия в страната скаутски клуб „Балкански лъв” от Долна баня Иван Стоянов. След него се заклеха и първите местни скаути – три момичета и пет момчета.
Гостите от столицата и новите скаути бяха поздравени от председателя на долнобанското туристическо дружество „Ибър” инж. Йордан Съботинов, неговия заместник Димитър Зафиров и ветерани-туристи. Построен бе и красив скаутски бивак.
Членовете на софийския скаутски клуб не за първа година гостуват в Долна баня и провеждат на хижа „Гергиница” своя традиционен лагер-сбор. 27-те млади скаути от столицата прекараха тук общо пет дни, като обучението им бе част от проекта „УСПЕХ” на просветното министерство под мотото „Скаутството – природосъобразен начин на живот”.
Скаути от София и Долна баня направиха и екстремни спускания по изградения т. нар. трамвай в близост до хижата от алпиниста Аспарух Вълчев от варненския спортен клуб „Чудните скали”.

Любомир Кузев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*